Elkelt James Bond Aston Martinja

515

Egy amerikai üzletember 2,9 millió fontért, azaz mintegy 913 millió forintért vásárolta meg azt az 1964-es Aston Martin DB5-öst, amely a James Bondot alakító Sean Connery skót színésszel együtt a Goldfinger és a Tűzgolyó című filmben szerepelt

Az RM Auctions előzetes becsléseiben még az ötmillió fontos (64,57 milliárd forintos) leütési árat sem tartotta lehetetlennek a „világ leghíresebb autójaként” emlegetett, a navigációs rendszer egy korai változatával ellátott járműért, amely egy öthónapos világkörüli bemutatókörút után került kalapács alá.

A szerda esti árverésen ehhez képest jóval kevesebbért kelt el a „Q-felszereltségű” ezüstszínű luxusautó. Q, a brit titkosszolgálat technikai fejlesztéseiért felelős részlegének filmbeli feje gépfegyverrel, golyóálló páncéllal, nyomkövetővel, eltolható tetővel, szögszóróval, olajfúvóval és füstüveggel szerelte fel Bond parancsnok szolgálati autóját. A film kedvéért beépített eszközök közül a gépfegyverek kivételével például a rendszámtábla-forgató mechanika is valódi. A vevő, Harry Yeaggy üzletember bónuszként megkapta Sean Connery egy szignált fotóját – amely a Goldfinger forgatása közben készült az autó mellett álló színészről Svájcban -, és megkapott több más filmes ereklyét is.

Az egyetlen megmaradt, James Bond filmben is szereplő Aston Martint korábbi tulajdonosa Jerry Lee amerikai rádiómágnás volt, aki 1969-ben közvetlenül a gyártótól mindössze 12 ezer dollárért szerezte meg a híres kocsit.

A 007-es ügynök autóját korábban még egyszer sem kínálták nyilvánosan eladásra. A londoni aukció volt az első alkalom, hogy bárki licitálhatott az egyetlen megmaradt Aston Martinra, amelyet kifejezetten a James Bond filmek kedvéért gyárilag alakítottak át. A Connery-féle Bonds-filmek másik, különlegesen átalakított Aston Martinját 1997-ben ellopták, és azóta sem került elő – sokan úgy gondolják, hogy az autó megsemmisült. A DB5-ösök 233 kilométer/órás végsebességre képes utcai változatát 1963-ban mutatták be először.

mult-kor.hu/mti

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu