Egy absztrakt atomtámadás

315

A HIR-O című előadás, melyet először a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon lehet látni.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretei között október 11-én először látható a Frenák Pál Társulat legújabb előadása, a HIR-O, amely a japán történelem egyik legmegrázóbb tragédiáját, a hirosimai atomtámadást idézi fel. A produkció mély és közben letisztult érzésekre fókuszál a hagyományos japán tánc, a butoh és a rendkívül szuggesztív frenáki mozdulatok keverésével.

Frenák Pál HIR-O című új előadásában talán minden eddiginél direktebb módon nyúl a számára oly ismerős japán kultúra és történelem egyik legmeghatározóbb tragédiájához, a hirosimai atombomba ledobásához. A Marguerite Duras könyve alapján készült, Alain Resnais kultikus filmjéből (Szerelmem, Hiroshima) és az eseményt drámaian megörökítő, eredeti dokumentumokból, filmekből (Fekete eső) és irodalmi művekből inspirálódó mű emberi kapcsolatokon keresztül vizsgál egyetemes társadalmi problémákat.

A Villa Kujoyama-díjas Frenák Pál koreográfiai munkájának meghatározó inspirációja személyes találkozása Kazuo Ohnóval, a japán butoh tánc meghatározó alakjával. A butoh a második világháború által megtört Japán előadóművészeinek nyelve, melyen képesek megfogalmazni a traumát. Az ebből inspirálódó, egyedülálló frenáki mozgásnyelvre jellemző drámaiság és originalitás ugyanezzel az erővel képes felszabadítani a tudatalattit, és a maga teljességében fizikai valósággá változtatni az ember legmélyebb belsőjében lakozó ösztönvilágot. A zenei világot alkotó Gryllus Ábris és Farkas Miklós elektroakusztikus elemekkel hatja át a japán tradicionális hangzásvilágot.

Frenak_Pal_k_Foto-Bob_Kata

Frenák Pál a Magyar Táncművészeti Egyetem végzős hallgatóit hívta közös munkára az alkotófolyamat során, ezzel is teret biztosítva az új generációnak nemcsak a megmutatkozásra, de annak a sokrétű, alkotói építkezésnek is a megtapasztalására, melyben nem csak egy egyszerű koreográfia elsajátítása a cél. Lőrinc Katalin unikális megjelenésével a színpadon egyedülállóan képes jelen lenni – lényével idézi elénk az örök folyamat állandóságának mozdulatlanságát, mely igazi Frenák-motívum –, a koreográfus kreációjában tudatosan hű önmagához.

HIR-O című előadás, melyet először a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon lehet látni, a fesztivállal és a Nemzeti Táncszínházzal koprodukcióban készült, és a Nemzeti Táncszínház szervezésében a Művészetek Palotájában mutatják be 2017. október 11-én. A produkcióban Lőrinc Katalin Harangozó Gyulas-díjas táncos, a Frenák Pál Társulat táncosai és a Magyar Táncművészeti Egyetem végzős hallgatói láthatóak. Az előadással október 31-én találkozhatnak második alkalommal az érdeklődők a Müpában.

Frenak_Pal_Tarsulat_HIR-O_Foto-Bob_Kata

Fotós: Bob Kata

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu