Magyar filmek Erdélyben

288

Tizenkét erdélyi városban zajlik október első hetétől a 17. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle

amelyen egyebek mellett tíz magyar filmet mutatnak be. Két magyar nagyjátékfilmnek, Herendi Gábor Kincsem, valamint Rohonyi Gábor és M. Kiss Csaba Brazilok című alkotásának a Filmtettfeszten lesz a romániai premierje.

A szervező Filmtett Egyesület nevében Buzogány Klára elmondta: az idén Temesvár lesz a fesztivál „előfutára”, hiszen ott már október 2-án megkezdődnek a vetítések. A legtöbb helyszínen október 3. és 8. között zajlik a fesztivál, ekkor lesznek Kolozsváron, az esemény fő helyszínén is a vetítések. Megjegyezte, Arad és Nagyvárad tér el még ettől, Aradon október 12-én és 13-án lesznek a programok, Nagyváradon október 13. és 15. között. Az idén két új helyszín – Temesvár és Gyergyószentmiklós – csatlakozott a sorozathoz. Az említett városok mellett lesznek vetítések Csíkszeredában, Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Nagyszebenben, Sepsiszentgyörgyön, Szatmárnémetiben és Székelyudvarhelyen.

Két magyar nagyjátékfilmnek, Herendi Gábor Kincsem, valamint Rohonyi Gábor és M. Kiss Csaba Brazilok című alkotásának a Filmtettfeszten lesz a romániai premierje. A fesztiválon tíz nagyjátékfilmet láthat a közönség. Vetítik egyebek mellett Vranik Roland Az állampolgár, Sopsits Árpád A martfűi rém, Till Attila Tiszta szívvel, Kostyál Márk Kojot, Gigor Attila Kút, valamint Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét. Emellett tíz, nemzetközi fesztiválokon díjazott rövidfilmet is láthat a közönség. A Filmtettfeszten lesz a Filmgalopp elnevezésű erdélyi magyar filmes verseny, amelyre az idén dokumentumfilmekkel nevezhettek be az alkotók. A zsűri válogatása nyomán hét alkotás került be a versenybe, amelyeket a közönség a fesztivál honlapján is megtekinthet október 4. és 7. között, és szavazhat rájuk.

A szervezők kiosztják az első erdélyi magyar játékfilmről elnevezett életműdíjat, a Sárga Csikót, amelyet 2012-ben alapítottak. Minden évben olyan filmes személyiség kapja meg a kitüntetést, aki munkásságával jelentős mértékben segíti vagy segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását. A díjat idén Pethő Ágnes egyetemi tanár kapja. A különböző helyszíneken közönségtalálkozók lesznek, amelyeken részt vesz többek között Hajdu Szabolcs és Rófusz Ferenc. A kolozsvári programok egy része a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen zajlik, ahol a polgárok és az arisztokraták Erdélyének emlékét amatőr filmtekercseken keresztül elevenítik fel.

Forrás: MTI

Fotó: Filmtettfeszt Facebook-oldala

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu