Újranyílt a Fazekas-ház

312

A hajdúszoboszlói Fazekas-házat Fazekas István (1924–2007), a népművészet mestere hozta létre, ahol népi környezetben mutatta be saját alkotásait.

A 1976-ban nyílt múzeum a mester halála után gazdátlanná vált. Most újra megnyitotta kapuit – az ünnepségen dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta: a fazekas múzeumot a nyár folyamán muzeális intézménnyé nyilvánították.

„Illő és méltó, hogy újranyithatjuk Fazekas István népi iparművész, a népművészet mestere által megálmodott és életre hívott csodálatos múzeumot, a hajdúszoboszlói Fazekas-házat” – mondta dr. Hoppál Péter. Az államtitkár köszönetet mondott a kezdeményezőknek, hogy Fazekas István tisztelőiként feladatuknak tekintették e ház megnyitását. „A mester halála óta kilenc esztendő telt el, ebben az időszakban úgy tűnt, hogy az enyészeté lehet ez a szimbolikus épület” – tette hozzá.

„Identitásunk legtisztább és legősibb alapja a népi kultúra, a néphagyomány, a népművészet, amelynek egyes elemei, műalkotásai azonos rangúak a magaskultúra, a magasművészet produktumaival. A fazekas mesterség az egyik legősibb az iparművészeti ágak közül, amelyet emberemlékezet óta űznek e tájon” – folytatta dr. Hoppál Péter.

IMG_1932

A magyar kulturális kormányzat a magyar kultúra gyökereként és továbbörökítőjeként tekint a népművészet kincseire, értékeire. E szellemben a Hagyományok Háza kiemelt nemzeti intézményi minősítését is elfogadta a kormány a nyári időszakban, így készülnek felújítani a székházukat, a Budai Vigadót.

„Az 1976-ban alapított fazekas múzeumot a nyár folyamán muzeális intézménnyé nyilvánították, így részt vehetnek a Kubinyi Ágoston Programban is, amennyiben együttműködnek a helyi önkormányzattal” – fogalmazott az államtitkár.

„A hajdúszoboszlói Fazekas-házat ezennel nagy örömmel és tisztelettel újranyitom” – zárta beszédét Hoppál Péter.

IMG_1835

Dr. Lakner Lajos, a debreceni Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese elmondta: „a Fazekas-ház a kiszakadás tere, mert belépve megnyílik a múlt, sőt tapasztalhatóvá válik, a hely ugyanis hiteles”. Fazekas István fazekasmester kiállítóhelye falait barátai segítségével maga építette fel, tereit az ő és felesége által készített alkotások töltötték meg. Most pedig, kilenc évvel a halála után, újra van otthona – emelte ki.

IMG_1957

A hajdúszoboszlói Fazekas-ház az alföldi parasztság tárgyi kultúrájának darabjait bemutató, Kézbe illő hagyomány című állandó és Madárka, madárka című időszaki kiállítással várja látogatóit. Utóbbi első része a fazekasmester műhelyét mutatja be, a belső, kisebb térben pedig olyan tárgyakat válogatott, amelyeken madármotívumok vannak. A kiállítás rendezője dr. Magyari Márta, a Déri Múzeum muzeológusa.

Szíjjártó Anita – www.kultura.hu

Fotó: Kőmives András

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu