Rekordot döntött Zrínyi zenekara

474

A Zrínyi-emlékév alkalmából a Szigetvári Ifjúsági Fúvószenekar összesen 1566 percen át hajózta körbe a Balatont.

Az út során érintették mind a 23 kikötőt, és mindegyik helyszínen koncertet adtak a közönségnek a fedélzetről. Az esemény minden valószínűség szerint Guinness-rekord lesz. A szigetvári zenekar így tiszteleg Zrínyi Miklós és hős katonái előtt.

Múltidézéssel indult augusztus 26-án a több mint egy napos program Balatonföldváron, ahol eljátszottak egy török-magyar csatát is, mielőtt a Szigetvári Ifjúsági Fúvószenekar elfoglalta volna a hajót. A szigetvári hagyományőrzők bemutatója közben helyi és szigetvári finomságokat is megkóstolhattak a látogatók. Éppen 18:00 órakor pedig elkezdődött a rekordkísérlet, és felcsendült a koncert a kikötőben összegyűlt tömeg legnagyobb örömére. A 20 perces koncert repertoárjába a populáris műveken kívül egy-egy Zrínyihez vagy Szigetvárhoz kötődő mű is elhangzott.

„E rendkívüli zenei teljesítménnyel hívjuk fel a hallgatóság figyelmét az európai történelmet befolyásoló 1566-os szigetvári eseményre, valamint invitáljuk őket a szigetvári Zrínyi–napok rendezvényeire” – nyilatkozta Deichler András karnagy.

Az 1566 perc augusztus 27-én este telt le, amikor a zenészek a siófoki kikötőben partra szálltak. Közben sok-sok helyen – többek között Tihanyban, Badacsonyban, Szigligeten, Keszthelyen és Balatonfüreden – kötöttek ki és köszöntötték zenével a kikötőkben tartózkodókat.

Minden valószínűség szerint sikeres volt a Guinness-rekordkísérlet. Hóvári János, a Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 Emlékév Emlékbizottság elnöke a kísérletet követően elmondta, a szigetvári zeneiskola sikeresen teljesítette vállalását. A zenészek teljesítményét a vállalkozás felügyelő bizottság hitelesítette, elismerve, hogy a kezdeményezés magyar rekord, egyúttal azt felterjesztették Guinness-rekordnak – jelezte Hóvári János, aki hozzátette, a rekordok könyvében való szerepeltetésről a következő hónapokban Londonban döntenek.

A különleges programnak fő célja volt, hogy a lakosság figyelmét felhívják a közelgő Zrínyi-napokra. Az emlékév központi ünnepségét szeptember 5. és 11. között tartják Szigetváron. A mintegy egyhetes Zrínyi-napok fő rendezvényeit szeptember 7-én, Zrínyi Miklós és katonatársai hősi halálának napján tartják. Ezen a napon a magyar katonai hagyományokról nemzeti kegyeleti emlékülésen emlékeznek meg, valamint felavatják Szabó Tamás új Zrínyi-emlékművét is.

Az ország hagyományőrzői szeptember 10-11-én mutatják be a kitörést olyan formában, amelyre korábban még nem volt példa. A Zrínyi-napok tartalmi-kegyeleti lezárásaként Bábel Balázs kalocsai érsek a turbéki kegytemplomnál szentmisét mutat majd be.

A részletes programok elérhetőek itt.

Forrás: Kultúra.hu/MTI

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu