Átadták a Kaszás Attila-díjat

264

Az idén 120 éves jubileumát ünneplő kecskeméti Katona József Színház augusztus 26-ai, az Országos Színházi Évadnyitóval egybekötött estjén hirdették ki a Kaszás Attila-díj nyertesét.

A három jelölt, Schneider Zoltán, Spolarics Andrea és Csankó Zoltán közül Schneider Zoltán, a Radnóti Miklós Színház művésze kapta meg az elismerést.

A megnyitó ünnepségen Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója köszöntötte a vendégeket. „Minden színház életében nagy megtiszteltetés, amikor egy szakmai esemény révén az érdeklődés középpontjába kerül, ugyanakkor hatalmas feladat is, melyre a társulat felkészült” – harangozta be. Az igazgató köszönetet mondott a színházban dolgozók egész éves munkájáért, akik tehetségükkel és odaadásukkal sokat tettek hozzá az intézmény életéhez. Emellett a Magyar Művészeti Akadémia tagjai felé is köszönetét fejezte ki, akikkel a Párbeszéd a magyar színház jövőjéről című konferencián együtt vitatták meg szakmai kérdéseiket a nap folyamán. Majd a nézőket köszöntve így fogalmazott: „Önök egyben a színház jelene és jövője is”. „Hiszek abban, hogy jó úton járunk, és hogy a legjobb eredményeket csak együtt érhetjük el. Muszáj, hogy ez a színes közeg és a művészi szabadság fennmaradjon” – zárta szavait.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere beszédében kitért arra: ebben az évben több jeles esemény is történik a 120. jubileumát ünneplő színház életében, melyek közül kiemelkedik a nagy nemzeti drámaírónk, az intézmény névadójának, Katona József születésének 225. évfordulójára való megemlékezés, illetve az augusztus 26-ai megnyitóval egybekötött díjátadó. „Katona József hagyatékának örököseiként nemcsak történelmi kötelességünknek, de szívügyünknek is érezzük a magyar kultúra sorsát és jövőjét mint identitásunk egyik legerősebb és leghatásosabb kifejezőeszközét” – hívta fel a figyelmet. Majd megjegyezte: „Mi lehetne erősebb kifejezőforma, mint a színművészet, amely nekünk, embereknek, rólunk, emberekről szól?”

A 2016/2017-es, új színházi évadot dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár szavai nyitották meg. „Az ősz mindig a munkálatok, de ezzel együtt az izgalmas, új feladatok ideje is. Abban a munkában, amelybe közösen vágtunk bele, nem is elég évadban vagy évszakokban mérni az időt, több éves intervallumra is szükség lesz” – hangsúlyozta. Az államtitkár büszkén emlékezett vissza a Múzeumok Éjszakájának sikereire, amelynek idén Kecskemét közgyűjteményei kerültek fókuszába. Az utóbbi évek tükrében elmondta: „a fővárosi infrastruktúra 120 éve nem látott mértékű fejlesztésén túl elindulhatott az eddig méltatlanul perifériára került vidék kulturális újjáépítése is”. Hozzátette: „a dolgok együttállását látva hinnünk kell abban, hogy olyan szerencsés időszakot élünk, amikor az alkotómunka és a tartalom sosem volt annyira szabad, mint napjainkban. Most egyszerre van meg a pénz, az akarat és a lehetőség arra, hogy az építkezés, a gyarapodás időszaka hosszú távú, szemmel látható fejlődést hozzon a kulturális szféra területén és a színházi szakma számára is.”

Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármesterének, a díj egyik alapítójának távollétében Fonti Krisztina alpolgármester mondott beszédet, amelyben a 2008-ban megálmodott Kaszás Attila-díj történetét ismertette. Mint kifejtette: céljuk olyan elismerés létrehozása volt a magyar ajkú színművészek számára, amely komoly szakmai és emberi elismerés is egyben, továbbá hű Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolásához és továbbörökítéséhez. A díjat Szűcs Gábor színművésszel, társalapítóval, a Mozaik Művészegyesület elnökével közösen adták át.

Az elismerésre a színházak saját társulatuk egy-egy tagját javasolhatták, a továbbjutó három színész, Spolarics Andrea, a Budaörsi Latinovits Színház tagja, Schneider Zoltán, a Radnóti Miklós Színház színésze és Csankó Zoltán, a Győri Nemzeti Színház művésze közül a közönség szavazatai alapján Schneider Zoltán kapta meg a rangos kitüntetést, amelyhez a Raiffeisen Bank jóvoltából 500 ezer forintos pénzjutalom is társul.

A színművész megköszönte a díjat, külön kiemelve társulatát, amely minden évben jelölte, a közönség és felesége támogatását. Majd a szavazatokról viccesen megjegyezte: „ha megkapom a listát, akkor felolvasom az összes e-mail címet, az valószínűleg egy egészestés produkció lesz”.

A humorral és megannyi apró színes részlettel fűszerezett gála végére érve dr. Hóvári János, a Kaszás Attila-díjat kezelő Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) főigazgatója köszönt el a népes vendégseregtől. Az idei évben újdonság, hogy mindhárom személy emlékplakettben részesült, továbbá Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere, valamint Mészáros Katalin szerkesztő-riporter is Kaszás Attila-érdemérmet kapott a jelölteket évek óta bemutató munkásságáért – ismertette.

Végh Nóra

Fotó: Csákvári Zsigmond

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu