Indul az Art Capital

337

Az Art Capital elnevezésű rendezvénysorozat augusztus 27-én kezdődik Szentendrén.

A nagyszabású nemzetközi művészeti projekt kiállítás-megnyitókkal, performanszokkal és köztéri projektekkel veszi kezdetét. A kiállításokon a nemzetközi és a hazai kortárs képzőművészet meghatározó képviselőinek munkái láthatóak, a projektben 20 kiállítás, 60 program és 90 alkotó szerepel.

Torma Tamás, a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) munkatársa az MTI-nek elmondta: az Art Capital mind jellegét, mind nagyságát tekintve egyedülálló. A hagyományteremtő szándékkal megrendezett projekt egyik célja, hogy a kiemelkedő művészeti hagyománnyal rendelkező Szentendre – ahol ma is mintegy 130 képzőművész él – újra betölthesse hivatását és legyen újra a képzőművészet magyar fővárosa. A múzeumi centrum munkatársa hozzátette: az FMC és az Art Capital Alapítvány október közepéig tartó programsorozata műfaját tekintve a művészeti fesztivál és a képzőművészeti biennále ötvözete. Sok-sok kiállítás, performansz, tárlatvezetés, koncert, irodalmi est, filmvetítés és előadás szerepel a programban és mindegyik egy gyalogosan is bejárható helyszínen, Szentendre történelmi belvárosában lesz.

A kiállítások és a programok tematikusan kapcsolódnak egymáshoz: az idei év témája napjaink időtapasztalata. Mindezek egyebek mellett arra reflektálnak, hogy a nagyvárosi életforma és a határidők szorításában hogyan változik életünk tempója, miképpen jár ez együtt az idő felgyorsulásának képzetével. A közönség már augusztus 27-én délelőtt ráhangolódhat a három órakor kezdődő művészeti eseménysorozatra, hiszen a Fő téren 11 órától Nyitott helyzet címmel Szirtes János képzőművész performansza látható. A művészet és a művek ezt követően folyamatosan veszik birtokba a várost, a Dalmát Szamár Bisztrónál fe Lugossy László Szövegek bárhol – Van, aki ingyen pszichedelikus című projektje indul. Rövid szövegüzenetei padokon, falakon, ablakokban és más köztéri felületeken olvashatók, a megnyitót ef. Zámbó István zenész-képzőművész tartja.

Utána nyílik Igor Minárik Időtlen jelenlét című tárlata a Barcsay Múzeumban. A szlovák képzőművészet egyik jelentős mestere önálló kiállításon mutatkozik be Szentendrén. Negyed hatkor adják át a Főposta előtti téren azt a két köztéri alkotást, amelyek a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) és a város közös, A művészet ideje és helye elnevezésű public art pályázatára készültek. Diénes Attila Véletlen találkozás és a Gruppo Tökmag Obeliszk című projektje a 11-es főút mentén található. Diénes Attila szoborkompozíciója arra az origópontra tekint vissza, amikor az élő anyag önmagát, mint létezőt felismerte, míg a Gruppo Tökmag művészcsoport számára az objekt mint forma úgy működik, mint egy saját maga létére reagáló emlékhordozó, talált tárgy, amelynek évezredes szimbolikájában több kultúra találkozik. Ezt közvetíti a mászófalat imitáló Obeliszk is.

ZOLT-ASTA-_-my-story_my-version-2-copy-811x456

A Ferenczy Múzeumban hat órakor nyílik Asztalos Zsolt Felújított emlékezet című tárlata, ahol olyan tárgyakkal találkozunk, melyek a közelmúltban átalakításon vagy felújításon estek át. Ezek a bútordarabok, könyvek vagy fotók természetüknél fogva alkalmasak arra, hogy magukba sűrítsék az időt, nem csak a történeti, egy közösség kultúrájához kapcsolódó időtapasztalás, hanem a személyes emlékezet tárgyaivá is válnak, válhatnak. A tárlatot Dér András filmrendező nyitja meg. Az események sorát háromnegyed hétkor egy új összeállítású Anna Margit-kiállítás megnyitója zárja az Ámos Imre – Anna Margit Múzeumban. Anna Margit kevésbé ismert hetvenes-nyolcvanas évekbeli alkotásaiból kínálnak reprezentatív válogatást Utolsó ítélet címmel.

Az Art Capital részéként már látható Vincze Ottó River-Pool című vízi installációja a Dunán és ef. Zámbó István A gyönyör visszhangja című kiállítása a Ferenczy Múzeumban.

Forrás: MTI

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu