Kultúra és oktatás 24 órában

395

A közmédia új televíziós csatornája, az M5 szeptember 18-án reggel hét órakor kezdi meg adását

– közölte az MTI-nek nyilatkozva Dér Ágnes, az oktatási és kulturális témákkal foglalkozó adó csatornaigazgatója. Hangsúlyozta: a közszolgálati televíziók sorából régóta hiányzott a magyar, illetve az európai kultúrát zászlajára tűző, egyben ismeretterjesztéssel és oktatással foglalkozó televíziós csatorna. Az M5 a világra nyitott nézőket célozza meg, és mindenkinek hozzáférést biztosít a magyar és európai kulturális közkincshez. Dér Ágnes elmondta: az első nap a bemutatkozásé lesz, arra törekszenek, hogy éjfélig minden műsorból, minden témából adjanak ízelítőt. Közölte: a 24 órában műsort kínáló, harmincnál is több új műsorral induló – néhányat a közmédia más adóiról átvevő – M5 struktúrája három lábon áll.

Kora délutántól természet- és dokumentumfilmeket, a nemzetközi kitekintés mellett elsősorban magyar munkákat kínálnak; így David Attenborough munkái éppúgy megtekinthetőek itt, mint A vad Kunsággal fesztiválsikerek sorát arató Mosonyi Szabolcs munkái.

Délután négy órától oktatási programok kerülnek adásba, nagyon erős nyelvi tartalommal; az angol, a német, a francia, az orosz, az olasz és a spanyol nyelv tanulását támogató tartalmakat kínálnak, és már építik fel a tanulókat segítő online hátteret – mondta el. Hozzátette: „nem akarunk nyelviskolaként működni”, a cél sokkal inkább az, hogy ki-ki a saját lehetőségeinek megfelelő tempóban gyarapítsa a szókincsét, és merjen is azzal megszólalni.
Hangsúlyozta: közönségük legfiatalabb tagjai azok a felső tagozatos diákok, akiket abban támogat majd a csatorna, hogy bővítsék, mélyítsék és kezeljék komplex egészként, helyezzék összefüggéseibe az addigra felhalmozott tudásukat, ugyanakkor a felnőtteket segíteni kívánják abban, hogy mind messzebbre jussanak az élethosszig tartó tanulásban.

A csatornaigazgató hozzátette: a tananyag mellett a tanulás módszertanával is foglalkozik majd az M5, praktikus tanácsokat adva közönségének, hogyan sajátíthatják el legkönnyebben és leghatékonyabban a kívánt ismereteket, de egy vasárnap reggel jelentkező műsorban például azt fogják bemutatni, hogy „nem az a menő, aki ügyesen puskázik, nem az a menő, aki megússza a feleletet, hanem az, aki okos és akar tudni”.
Dér Ágnes szólt arról is: este hétkor – az ismét jelentkező Vers mindenkinek után – félórás Kárpát-medencei kulturális és tudományos híradót sugároznak, majd színházi előadások, operaelőadások, balett- és koncertfilmek lesznek műsoron, este pedig tematikus filmsorozatokkal, a magyar- és az európai művészfilmek legjavával várja a nézőket az M5.

Kitért arra is: a közönség igényéhez igazodó hétvégi műsorrendet alakítottak ki, amelyben például délelőtt kétórányi kulturális ajánló kapott helyet; a hajnali és a délelőtti órákban pedig megismétlik majd a napközbeni műsorokat. „Úttörő szerepet vállalunk azzal, hogy az összes idegen nyelven készült anyagot eredeti hanggal, magyar felirattal sugározzuk” – jegyezte meg a csatornaigazgató az M5 másik nagy újdonságáról.

Az első nap műsora:

07:00 Indul az M5
07:35 M5 Ismerd meg! Gyerekmagazin: Egy szórakoztató műsor 8-12 éveseknek – otthon és a stúdióban játszva ismerkedhetnek meg a rajz, a képzőművészet, a drámajáték, a zene, a történelem, az internet, a környezetvédelem, az állatok, a fizika és a kémia világával.
08:10 Juhász Árpád: Nagy ismeretterjesztők
08:25 David Attenborough és a növények birodalma 1.
09:15 Kerekasztal: Gondolatok a kultúráról
09:50 Szólalj meg! – Angolul, németül, franciául, spanyolul, olaszul és oroszul
10:10 My Family: Az én kis családom című angol vígjátéksorozat ezúttal az angol nyelvet gyakorolni vágyók kedvéért angol nyelven, angol felirattal pereg az M5 műsorán.
10:45 Hétvégi belépő
11:40 Kerekasztal: Gondolatok a kultúráról
12:15 Tanulás egy életen át: Felsős, Érettségi 2017, Mesterember
13:20 Kerekasztal: Gondolatok a kultúráról 3. (határon túli)
14:00 Háromszor magyar: irodalom – történelem – zene: Takaró Mihály – Tőkéczki László – Batta András
14:30 Ön is tudja – telefonos játék, ahol érték a tudás
15:00 A természetfilm magyar találmány? – Magyar ismeretterjesztő film, 2014
15:25 Vad Kunság – A Puszta rejtett értéke – Magyar ismeretterjesztő film, 2015
16:20 Kerekasztal: Gondolatok a kultúráról
17:00 Indul az M5
17:30 Mindenki Akadémiája – A legfrissebb magyar tudományos eredmények
17:40 Mindenki Akadémiája – Széchenyi
18:10 Széchenyi 225
19:10 Bemutatkozik a Kulturális Híradó
19:20 A teljesség felé – napi vers
19:25 Új idők, új dalai (2016)
19:55 Legkedvesebb műtárgyam (2016)
20:05 Placido Domingo koncert
22:25 House of Cards: A Kártyavár című amerikai tévéfilmsorozat angolul, magyar felirattal.
23:20 Summa summarum – a nap margójára
23:50 Új idők, új dalai (2016)
00:15 David Attenborough és a növények birodalma 1.
01:00 Ismétlések

Forrás: MTI/kozteve.blog.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu