Itt megnézheti nálunk az első magyar Oscar-díjas filmet

1011

Egy LÉGY felkavaró története - Rófusz Ferenc zseniális műve! Nézzék meg!

A légy (angol cím: The fly1980-ban bemutatott magyar rajzfilm, amelyet Rofusz Ferenc rendezett. Az első magyar Oscar-díjas rövidfilm.

A forgatókönyv már 1976-ban elkészült – munkacíme A bogár volt –, de a Művészeti Tanács nem hagyta jóvá. Az eredeti elképzelés szerint a legyet nem csapták volna agyon, hanem belerepült volna üldözője szemébe, majd elrepült volna, de ez a befejezés nem nyerte el a politika tetszését.

A film mintegy 3600 rajzból készült. Két év munkájával állították össze a kész filmet. Rofusz kezdetben vízfestékkel dolgozott, de ez nem volt megfelelő, mert a próbavetítésen túl gyorsnak bizonyult a film, így változtatott a technikán, és fekete zsírceruzát használt a háttérrajzokhoz. A film készítése 1980-ban fejeződött be.

OSCAR

A Légy 1981-ben elnyerte a legjobb animációs rövidfilmnek járó Oscar-díjat. Azonban az Oscar-díj átadása kisebb botrányba torkollott: Rofusz Ferenc az akkori pártállami kultúrpolitika bürokratikussága miatt – a hivatalos indoklás szerint az Oscar-díjat kapott rendező kiutazásához szükséges dokumentumok kiadására túlságosan rövid idő állt rendelkezésre – nem tudott részt venni a gálán. Rofusz csak hónapokkal később – miután írt egy levelet Kádár János titkárságára – tudott elutazni az Egyesült Államokba, hogy átvegye az Oscar-díját.

Forrás: Wikipédia

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu