Földön lebegők, égen járók

606

Rofusz Kinga az egyik legismertebb és eredetiségében is egyedülálló hazai illusztrátor.

Légies, szürreális, csodákkal teli, lenyűgöző mesevilága elvarázsolja a gyermeket és a felnőttet egyaránt. A grafikusművész Földön lebegők, égen járók című kiállításán az érdeklődők válogatást láthatnak korábbi és újabb alkotásaiból. Lesznek lebegő alakok és csodalények is.

Rofusz Kinga 1970-ben született Budapesten. A Magyar Iparművészeti Főiskola animációs szakán és mesterképző kurzusán végzett. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Filmművészek Szövetségének és a Magyar Illusztrátorok Társaságának. Az Év Illusztrátora díját 2010-ben Rofusz Kinga illusztrátor nyert el az Irijám és Jonibe című, a Csodaceruza Kiadó gondozásában megjelent könyvéért. Számos csoportos és egyéni kiállítása volt itthon és külföldön is.

Hatalmas, határozott színvilágú festményei, mély, finom szövegérzékenysége miatt a legkiemelkedőbb kortárs írók alkotópárja. A nagy képeken minden és mindenki lebeg, felfelé törekszik, miközben a háttér ecsetvonásai, visszadörzsölt felületei az anyag kézzelfoghatóságáról tanúskodnak.

„Amikor először találkozom egy szöveggel, akkor általában rögtön van egy erős kép bennem, egy első benyomás. Ilyenkor azonban még sokáig nem húzok egyetlen vonalat sem. Csak olvasom a szöveget többször. Sokszor. És közben elképzelem, hogy milyen a könyv, mit látok! Milyenek a figurák, színek” – nyilatkozta Rofusz Kinga a Csimota Kiadó blogján A világ összes kincse című könyv kapcsán, amelyet szintén ő illusztrált. „Általában minden történetnek van egy formája, iránya, amit kíván, ami illik hozzá, ami meghatározza, hogy milyen formátumú lesz a könyv. Viszonylag sok idő telik el, amíg megpróbálom lerajzolni, amit látok és elkezdek végre vázlatokat gyártani. Addig még nagyon sokféle módon jelenik meg, és ez egy nagyon szabad és határtalan állapot. Talán ilyenkor a legteljesebb. Amikor elkezdem a vázlatokat gyártani és a színeket megtalálni, ott eldől minden, onnan azt a képi világot kell végigvinnem” – olvasható a csimota.blog.hu-n.

Holleany-

Legismertebb kötetek, melyek illusztrációit Rofusz Kinga alkotta:

Bátky András: A világ összes kincse

Finy Petra: Szívmadár

Jeli Viktória: A Varázsfuvola

Máté Angi: Az emlékfoltozók

Máté Angi: Kapitány és Narancshal

Mészöly Ágnes: Hófehér karácsony

Rofusz Kinga: Samu és az ajándék, Samu és egy esős nap

Schein Gábor: Irijám és Jonibe

Schein Gábor: Márciusban jaguárok?

Szabó T. Anna: Senki madara

angyalfa1

A kiállítás megtekinthető a Klebelsberg Kultúrkúriában 2016. december 1-től egészen január 10-ig naponta 10-19 óráig.

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu