Flag-gasztro magazin: Birsalmás sütőtök krémleves

456

A sütőtök krémleves finom. A birsalma krémleves szintén nagyon finom. Mi lenne, ha ezek egyszerre kerülnének egy fazékba? A végeredmény egy sűrű, illatos, fűszeres leves lett, mely csodás bevezetője lehet egy ünnepi ebédnek vagy vacsorának!

Hozzávalók:

  • 50 dkg sütőtök
  • 1 nagy birsalma/birskörte
  • 10-15 szem szegfűszeg
  • 1-2 ek. cukor
  • 1 ek. méz
  • fél cs. Puncs (Kotányi) fűszerkeverék
  • 1 tk. Vanília kivonat
  • őrölt fahéj
  • gyömbér
  • 2 dl tej
 
 
A birsalmát megmossuk, megtűzdeljük szegfűszeggel. A sütőtökkel együtt sütőpapíros tepsire ültetjük, s puhára sütjük őket.
 
A birs héját lehúzzuk, húsát levágjuk a magház mellől, a sütőtököt is kikanalazzuk héjából. Fazékba tesszük, s annyi vizet öntünk rá, amennyi 1 ujjnyira ellepi. Felforraljuk, néhány percig forrni hagyjuk.
 
Mivel igen rövid ideig fog főni a levesünk, a fűszerkeverékből kivonatot készítünk. 1,5 dl vizet/gyümölcsteát felforralunk, beleszórjuk a fűszereket, s addig tartjuk forrásban, míg a folyadék tetemes része elpárolog, s intenzív illatú és színű „fűszerkoncentrátum” nem marad a lábas alján. Ezt teaszűrőn a leveshez adjuk.
 
Levesünket bot mixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a mézet, a cukrot (ízlés és birs fanyarsága szerint), a vanília kivonatot, s kedvünk szerint további fahéjat és gyömbért, ha nem lenne elég intenzív a fűszerkeverék íze. Felhígítjuk a tejjel, a 2 dl irányadó mennyiség! Ki milyen sűrűn/hígan szereti!
 
Forraljunk rajta egyet, s azon forrón már tálalhatjuk is!
 
Szerző: 5PL 
 
További receptek, információk itt találhatóak: 
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu