Véget ért a filmfesztivál

456

Befejeződött a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál.

a záróünnepségen átadták a fesztivál díjait, majd levetítették Paul Verhoeven Elle című filmjét. A Fődíjat, a Pressburger Imre-díjat, A semmiből (From Nowhere) című filmjéért az amerikai rendező Matthew Newton nyerte.

A fesztivál Nagydíját, a Zukor Adolf-díjat, pedig a dán Martin Zandvliet rendező A homok alatt (Land of Mine) című alkotásának ítélte a zsűri, míg a Közönségdíjat Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című alkotása, az Életműdíjat pedig Makk Károly kapta.

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál 10 napján magyar és nemzetközi premierek, izgalmas szakmai programok követték egymást, neves hazai és külföldi alkotók kísérték el filmjeiket Miskolcra. Már a fesztivál első napját hatalmas érdeklődés kísérte, a megnyitón a díszvendég – Juliette Binoche – átvette a frissen alapított Európa-díjat. A filmes szakma töretlen figyelme és a nagyközönség szeretete végigkísérte a fesztivált.

Bíró Tibor, a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója a záróünnepségen megköszönte a szponzorok támogatását, melyek lehetővé tették az idei fesztivál megrendezését, majd így értékelte az elmúlt napok eseményeit: „A közönség és a jelen lévő szakemberek véleménye, valamint a megjelent sajtóértékelések alapján, az idei év versenyprogramja kiemelkedően színvonalas volt. Nagy öröm számunkra, hogy idén is a világ filmkínálatának legfrissebb és legszínvonalasabb alkotásait sikerült Miskolcon bemutatni. Ennek köszönhetően kiemelkedően nagy volt a közönség érdeklődése is a filmek iránt, elmondhatjuk, hogy szinte minden előadás teltház előtt zajlott. Remélem, hogy a fesztivál ideje alatt vendégeink jól érezték magukat városunkban és a miskolciak is egyedülálló filmélményekkel gazdagodtak.”

A nagyjátékfilmes szekcióban hatalmas siker volt Hajdu Szabolcs új filmjének, az Ernelláék Farkaséknál premiere. A rendező kiemelte, hogy bármennyire is valósnak tűnik a lakásukban játszódó film, a történet maga fikció, amely saját és barátai életéből ellesett helyzeteket, problémákat örökít meg. A Jameson CineFest 13 éves történetében az Ernelláék Farkaséknál kapta a legnagyobb tapsvihart, a Közönségdíjat is ez a film nyerte el.

14333224_1112373275516031_2277787116386234435_n

Teltház előtt vetítették először Tasnádi István forgatókönyvíró első filmrendezését, a Memo-t. Az emlékezetvesztés és a hipermnézia (a tökéletes emlékezet) dinamikájára épülő, mélyen emberi történet a rendezőt 13 éve foglalkoztatja, meggyőződése, hogy az emberi agyban zajló folyamatok filmes eszközökkel mutathatók meg a legjobban.

A CineClassics szekció programjában bemutatkozott a filmtörténeti klasszikusokra fókuszáló Hangosfilm.hu oldal, és itt láthatta először a magyar közönség a MaNDA „Terror és forradalom 1949-1956” tematikus DVD-sorozatában felújított Egymásra nézve és Szerelem című Makk Károly filmeket. A vetítést követően Makk Károly, a fesztivál idei Életműdíjasa mesterkurzust tartott.

Péntek este két külföldi versenyfilmhez is érkeztek alkotók: Prabda Yoon író a Motel Mist című filmjével Thaiföldről jött, és a fesztivál vendége volt Anca Miruna Lazarescu, az Utazás apánkkal című film rendezője Németországból – mindketten első nagyjátékfilmjüket kísérték el a fesztiválra.

14390889_1112373688849323_9194133631675745727_n

A filmrajongó közönség mellett idén a szakma is kiemelt figyelemmel fordult a Jameson CineFest programjai felé. Két napon át, szeptember 14. és 15. között rendezték meg az 5. Miskolci Nemzetközi Filmvásárt, amelyre idén a környező országok filmforgalmazóit hívták meg.

Horror-konferencia is zajlott a CineFesten, a filmes szakemberek azt járták körbe, hogy a horrorfilmek hogyan tükrözik vissza a társadalom félelmeit, és mit mesélnek az aktuális félelmeinkről.

Az Art Mozi Egyesület szakmai találkozója immár hagyományos program a fesztiválon, melyhez idén a Mozisok Országos Szövetsége is csatlakozott. Tájékoztatót tartott az NMHH Nemzeti Filmiroda és Dr. Kollarik Tamás – a Médiatanács tagja, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora – moderálásával kerekasztal-beszélgetések is zajlottak.

A fesztivál keretében mutatták be Varga Balázs Filmrendszerváltások, A Magyar film intézményeinek átalakulása 1990-2000 című könyvét is. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ajánlotta fel a Kisjátékfilm, az Animációs film és a CineNewWave kategóriák egyenként bruttó 1 millió forintos díját.

A rendezvény kiemelt támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap.

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu