Szaké és pálinka

316

Magyarok a felkelő nap országában

Cseresznyefa-virágzás, zöld tea, gésák, szamurájok, Pearl Harbor és a Japán kávéház: ebben a pár szóban nagyjából összefoglalható mindaz, amit a magyar olvasó Japánról tud. Kiss Sándor diplomata könyve most a hiányt kívánja pótolni: huszonöt éves kutatómunkájának eredményeként a japán–magyar kapcsolatok történetét, különösen annak kereskedelmi és kulturális vetületeit lenyűgözően alapos és érdekes kötetben tárja elénk. A szerző 1982-től tizenegy éven keresztül szolgált Japánban kereskedelmi titkárként, 2014-ben Akihito császár a Felkelő Nap Rendjével tüntette ki a magyar–japán kapcsolatok kutatásában és ápolásában véghezvitt szolgálataiért.

Kiss Sándor nem sokkal munkája megkezdése után, egy jokohamai kirándulás során fedezte fel a Külföldiek Temetőjét, ahol egy ismeretlen magyar, ­Sikos János (1897–1969) sírjára lelt. A felfedezést személyes kérdezősködés, anyaggyűjtés, olvasás követte, majd az információmorzsákból elkezdett kirajzolódni a Japánban élt magyar üzletemberek, elsősorban a Kuhn és a Komor famíliák összefonódó életének története, ebbe kapcsolódott be Sikos mint gyáros és az ipari hűtőkompresszor feltalálója.

A könyv Japán magyar vonatkozásait 1608-tól kezdve ismerteti, a jezsuita misszionáriusok és Széchenyi Béla gróf expedíciójától kezdve az 1885-ös Mikádó című operett születésén keresztül Haár Irén étterméig (Irene’s Hungaria), mely az ötvenhatos emigráns kolónia központja lett Tokió belvárosában.

Kiss óriási ismeretanyag közvetítésére vállalkozott, hiszen nemcsak az általa feltárt időszak magyar kapcsolatairól mesél, hanem közben Japán történelmét és kultúráját is részletesen bemutatja az olvasónak. A gazdagon illusztrált kötet történelemkönyv, útleírás, kalandregény és életrajz egyben.

Tudományos igényességgel készült, olvasmányos, bár nem egyestés kikapcsolódás. Tömény, könnyednek semmiképp sem mondható olvasnivaló, kétségkívül érdekes, de csak azoknak lebilincselően izgalmas, akik amúgy is vonzódnak a távol-keleti országhoz, szeretnének többet megtudni Japánról. A könyv végén található Ki kicsoda?-szerű függelék és névmutató alapos átböngészése viszont mindenkinek jó szívvel ajánlható.

(Kiss Sándor: Japán vonzásában. Holnap Kiadó, Budapest, 2017, 604 oldal. Ára: 4900 forint)

Sárdi Krisztina – www.magyaridok.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu