Kötetben Csongrád megye kincsei

432

A Csongrád Megyei Önkormányzat képzőművészeti gyűjteményét mutatja be az az album, amelyben csaknem 160 festmény szerepel és egyúttal képet ad a vásárhelyi és szegedi festők munkásságáról.

Az album azért is számít kuriózumnak, mert eddig egyetlen megyei önkormányzat sem összegezte ilyen módon a kincseit. A kiadvány három részből áll.

A Csongrád Megyei Önkormányzat tavalyi költözésekor szembesült Kakas Béla elnök azzal a kinccsel, amely a hivatal birtokában van. A múlt század eleje óta gyűjtött mintegy 160 festmény egy része realista, naturalista, a vásárhelyi és a szegedi iskola kiemelkedő alkotóinak munkái.

Tornyai János, Nyilasy Sándor, Dinnyés Ferenc alkotásain kívül kortárs alkotóktól, köztük Csáki Róberttől, Tenk Lászlótól, Dienes Gábortól és Galambos Tamástól találhatók művek a gyűjteményben, de Zoltánfy István életművének jelentős képei is a megyei önkormányzat tulajdonában vannak.

A gyűjteményből 2015 decemberében nyílt szegedi kiállításon fogalmazódott meg a képes album összeállításának gondolata. A Nemzeti Kulturális Alap 4 millió forintos támogatásának köszönhetően hét hónappal később pedig meg is jelent a kötet ezer példányban.

„Egy könyv élővé tesz egy gyűjteményt, ami csak akkor válik igazán közkinccsé, ha kiállítást rendeznek az anyagból, illetve egy albumba is rendezik azt” – fogalmazott a könyv szerzője, Nátyi Róbert művészettörténész.

Az album azért is számít kuriózumnak, mert eddig egyetlen megyei önkormányzat sem összegezte ilyen módon a kincseit. A kiadvány három részből áll. A tudományos esszét az alkotások bemutatása követi, míg a kötet végén egy katalógus állítja sorba a könyvben szereplő festményeket és a megye többi, az albumból kimaradt festményéről, grafikájáról ad tájékoztatást.

MTI

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu