Sorozat mustra XVII.

300

Az Aranyglóbusz sorozatos vonatkozásait olvashatjátok, illetve Jack Bauer is visszatért a nyolcadik nagyon rossz napjára. Érdemes tovább olvasni, főleg akkor, ha kicsit is féltek Jack esetleges bosszújától.

Golden Globe 2010  

A sorozatoknál maradva, nem nagyon szoktam tippelgetni. Természetesen vannak kedvencek, és olykor szurkolok is egy – két befutónak, de inkább csak a végeredmény után szoktam véleményt mondani. Az átadó előtt egyébként volt azért pár kérdés, főleg a Mad Men vagy a 30 Rock sokadik jelölése és díja kapcsán. De természetesen szóba kerültek az újoncok is, hogy sikerül e nekik esetleg díjra váltaniuk a jelölést. Nézzük a győzteseket:
 
Legjobb színésznő (Komédia/Musical): Toni Collete (United States of Tara – Showtime)
 
Legjobb férfi mellékszereplő: John Lithgow (Dexter – Showtime)
 
Legjobb színész (Dráma): Michael C. Hall (Dexter – Showtime)
 
Legjobb színésznő (Dráma): Julianna Margulies (The Good Wife – CBS)
 
Legjobb minisorozat vagy tv-film: Grey Gardens (HBO)
 
Legjobb színész (Minisoroat/Tv-film): Kevin Bacon (Taking Chance – HBO)
 
Legjobb színésznő (Minisorozat/Tv-film): Drew Barrymore (Grey Gardens – HBO)
 
Legjobb sorozat (Dráma): Mad Men (AMC)
 
Legjobb színész (Komédia, Musical): Alec Baldwin (30 Rock – NBC)
 
Legjobb női mellékszereplő: Chloë Sevigny (Big Love – HBO)
 
Legjobb sorozat (Komédia/Musical): Glee (FOX)
 
Később lesznek képek is a megjelent sztárokról, most csak annyit, hogy miután vagy miközben néztem a műsort, igaz felvételről, annyira nem dobtam el az agyam. Semmi extra nem volt, és igazából mivel tudtam a győzteseket is, annyira izgulni sem izgultam. A Mad Men és Alec Baldwin győzelméről csak annyit, hogy nézzenek már más sorozatot is azok, akik döntenek a végén. Aminek örülök az Julianna Margulies és a Glee győzelme. És talán mondanom sem kell, hogy a Dexter győzelme, mármint Michael C. Hall és John Lithgow első helye, örömteli, és akkor finoman fogalmaztam.
 
Azért azt érdemes meglesni, hogy a 11 díjból, 8 ment kábelsorozatnak.
 
 
Jack Bauer – Nyolcadik szar napja
 
A nyolcadik évadr, amely mint a plakátokból is nagyon régen kiderült, New York-ban játszódik. Van újra CTU, és vannak ezzel együtt új szereplők is. Róluk egyébként már volt szó korábban, mármint a Comic con után tiszta volt, hogy jön majd Anil Kapoor, Freddie Prinze Jr. és Katee Sackhoff is. Természetesen a régiek maradnak, így már csak az volt a kérdés, hogy az újak milyen szerepben fognak feltűnni. Ha nevek nem ismerősek (remélem azok mondjuk), akkor röviden, Anil a Legyen őn is milliomosból lehet ismerős, Freddie Prinze meg a romantikus citromlevekből, Katee meg. Nos ha őt nem ismeritek, akkor nagy baj van. Maradjunk annyiban, hogy ő „csak” Starbuck! Jöjjön most egy kép, random pillanat az első négy részből, aztán spoileresen a folytatás:
 
 
A FOX szokás szerint a premiert 4 részben hozta. Érdemes ezt talán egy egésznek tekinteni, hiszen egyrészt ez évek óta „szokás” lassan, másrészt pedig így nem kezdünk el fanyalogni, hogy nem pörög annyira. Az első két rész egyébként tényleg lassabb volt. Fel kellett építeni az új helyzetet. Még akkor is ha gyorsan kiderültek a dolgok. Egyébként most délután kezdtünk (16:00), hónapokkal azután, hogy Jack halálos ágyán feküdt.
 
Megismerkedtünk az új CTU-val. Láthattuk ismét az elnököt, és felvázolták az első pár rész problémáját is, ami természetesen tovább tágult, ahogy a megoldás felé közeledtünk. Jack éppen felépült a műtétből, unokájával játszogatott, miközben azt is megígérte lányának, hogy velük tart, és visszamegy L.A. -be. Közben a hetedik évadban megismert elnök(nő) éppen béketárgyalásokat folytatott, és történelmi bejelentést készülnek éppen tenni Hassan elnökkel (Anil Kapoor). A CTU meg a béketárgyalásokat felügyeli, meg az esetleges fenyegetéseket próbálja megoldani.
 
 
Egy vérző informátor keresi fel Jack-et, régen neki dolgozott, és elmondja, hogy Hassan veszélyben van, merénylet készül ellene. Jack értesíti a CTU-t, próbálja bevinni az informátort, és ekkor elszabadul a pokol. Ha lehet ezt mondani. Felgyorsulnak a folyamatok, hullanak az emberek, mondhatni megszokottan. Szóval beindul a 24 gépezet.
 
A CTU szebb mint eddig bármikor, csillog villog. Dana Walsh (Katee Sackhoff) Chloe-t oktatja arról, hogy gyorsabban kéne dolgozni. Cole Ortiz (Freddie Prinze Jr.) pedig a terepen próbál helytállni, és segíteni Jack-nek ahol csak tud. Ugyanakkor megkapjuk a szokásos idegesítő faktort is. Az előző évadban az elnök karaktere tudott a sírba vinni a hülyeségeivel. Szerencsére itt egyelőre kevés helyet hagytak neki. Helyette viszont a CTU vezér kapartatja az emberrel a falat. Régen látott hatalmas baklövés ez casting szempontjából. Négy rész után egészen biztos, hogy őt kéne a leghamarabb kinyírni.
 
 
Még nagyon hosszan lehetne folytatni, és arról írni, hogy mit látott/hallott az ember ebben a négy részben. Ami biztos, Jack Bauer visszatért, és hiába próbál a családjával lenni, hiába szerelt le, hívja a kötelesség és belekeveredik ismét a dolgok közepébe. Két rész után már a kezéből eteti a CTU vezért. Négy rész után pedig az egyik legfontosabb küldetés élére áll. Azt is nagyon gyorsan megtudjuk, hogy a jó oldalon ott vannak a beépült cselszövők, de ők három – négy részenként lebuknak, vagy felfedik nekünk kilétüket. Nem kell nagyon találgatunk, csak sodornak minket az események.
 
Az első két részben még „csak” egy embert akarnak megölni, utána már egy sokkal súlyosabb összeesküvés kezd el kibontakozni, melyben már megcsalt feleség, ajtón kopogó és törölt múlt, orosz mafia és atombomba is szerepel. Szóval minden adott ahhoz, hogy egy nagyon jó évad elé nézzünk. Az új szereplők közül van pár jó, a régiek közül továbbra is van pár idegesítő, és így tovább. Pontok tekintetében, az első négy részt nézve, 7,5/10. Maradunk a folytatásra. Főleg mert lehet, hogy Jack Bauer egy „tökösebb” társat kapott mint eddig bármikor.
 
teddike
(teddike.freeblog.hu)

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu