„Erős”, „lenyűgöző” vagy „brutális” és „felkavaró”?

301

„Erős”, „lenyűgöző” vagy épp „brutális” és „felkavaró” – ilyen és ehhez hasonló szavakkal lelt vegyes fogadtatásra Angelina Jolie első rendezése, az In the Land of Blood and Honey című boszniai háborús dráma.

A máris Golden Globe-díjra jelölt alkotást december 23-án mutatták be az Egyesült Államokban. Angelina Jolie munkája például a Los Angeles Times című lap szerint „lenyűgöző és váratlan”, mások – egyebek közt a The Hollywood Reporter – viszont túlságosan is brutálisnak találták a háború, az erőszak és a hatalom ábrázolását, és azt jósolták, hogy csak kevesen lesznek kíváncsiak „a szerbek által elkövetett háborús szörnyűségekre”.

A legtöbb kritikus egyetértett abban, hogy rendezőként Angelina Jolie „erős és nyomasztó” légkört tudott teremteni filmjében, amelyet viszont nem tartanak esélyesnek arra, hogy kasszasiker legyen. A film az 1992 és 1995 között dúló délszláv háborúban játszódik. Középpontjában egy szerb nő, Ajla (Zana Marjanovics) és a boszniai katona, Danijel (Goran Kostics) áll. A férfi megvédi a lányt attól, hogy a többi katona megerőszakolja, cserébe Ajlának viszont az ő „rendelkezésére kell állnia”.

„Angelina Jolie arcot és lelket ad a háborúnak” – írta a New York Daily News kritikusa. A Los Angeles Times dicsérte a színésznőt, mert szerinte „hiteles” ábrázolást nyújt filmjével, noha a cselekménynek vannak gyenge pontjai. A Times magazin szerint Jolie filmje „mélyen szívből jövő”, ugyanakkor „kegyetlen és sötét”.

 

A filmvilágban nagy port vert fel, hogy a filmet már az amerikai premier előtt Golden Globe-díjra jelölték, és a legjobb idegen nyelvű alkotás kategóriájában kínai, belga, iráni, illetve spanyol művekkel versenyben van a díjért. A háborús drámát már kitüntették a Stanley Kramer produceri díjjal.

Az In the Land of Blood and Honey már a forgatást megelőzően és a munkálatok idején is nagy figyelmet vívott ki magának, Jolie összetűzésbe került a bosnyákokkal, tiltakozások és plágiumvádak kísérték a forgatást, amelynek nagy része Budapesten zajlott.

mno.hu  – MTI

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu