CineMagyar – Szelíd teremtés – A Frankenstein terv

233

Mundruczó Kornél az egyik leghíresebb és legsikeresebb kortárs magyar rendező. Filmjeit Európa szerte vetítik, és díjakat is besöpört már. Ez több szempontból is elmondható. Egyrészt egy olyan művet dolgozott fel, ami igazi klasszikusnak számít, nem mellesleg pedig sokan feldolgozták már. Ez Mary Shelley Frankenstein című műve.

Vajon tényleg szükséges még egy feldolgozás vagy csak még egy bőrt akarnak lehúzni róla? A másik nehézség az lehet Mundruczónak, hogyan tud helytállni rendezőként és főszereplőként is egy filmben. Persze vannak, akiknek ez sikerült már, mint Clint Eastwood (Gran Torino), de volt akiknek kevésbé pl. Ben Affleck (Tolvajok városa). Harmadszor pedig: érvényesülni tud-e a Szelíd teremtés a filmvásznon is (hiszen sokáig színpadon játszották)? Mindezek fényében, kíváncsi voltam, vajon milyen lesz a Szelíd teremtés?

Én bevallom őszintén, hogy nem olvastam a regényt, de természetesen filmen láttam már Frankenstein egy sokadik feldolgozását. Azt összehasonlítva Mundruczó filmjével igaziból nem sok hasonlóság van a kettő között. Sokkal hétköznapibb a sztori. Bár azt gondolom ez inkább előnyére válik a filmnek, mint hátrányára.
A történet szerint egy rendező, Viktor Frank (akit maga Mundruczó alakít) egy új filmen dolgozik. A válogatására betoppan egy fiatal fiú, Rudi (Frecska Rudolf). Azért írom, hogy betoppan, mert eredetileg nem ide indult, hanem édesanyjához (Monori Lili). De, mint tudjuk a sors útjai kifürkészhetetlenek. Rudi egyébként éppen egy intézetből szökik meg azért, hogy ezután anyjával élhessen. A fiú a film castingján annyira beleéli magát a szerepébe, hogy akarva akaratlanul, de megöl egy lányt. A rendező megakarja menteni, ezért menekülni kezdenek. A fiúról idő közben kiderül: a saját fia. Így jön képbe a Frankenstein sztori, hiszen olyanok ők, mint egy mester és a teremtménye. A fiú egyébként többször is gyilkol a film során, mondhatni mániákussá válik.
 
 
A film lehangoló, nem rózsaszín tündérmese, nem hollywood-i szuperprodukció. Azoknak ajánlom, akik kedvelik a művészfilmeket. Szeretik beleélni magukat valaki másnak a problémáiba, életébe. Hiszen a Szelíd teremtés rengeteg kérdést felvethet bennünk.
A rendező másik filmje sokkal jobban tetszett (Delta). Ha valakit érdekel Mundruczó Kornél munkássága, akkor én inkább azt a filmet ajánlanám! Abban sokkal jobban meg tudta mutatni zsenialitását. A Szelíd teremtés jócskán elmarad a Delta mellett.

Szelíd termtés – A Frankeinstein terv

 
 
Beck Andrea

www.cinemagyar.hu a Flag Polgári Műhely partnere

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu