Flag – gasztro magazin: Rétesvariációk

252

Szilveszter éjjelek csemegéje, mely lehet sós, lehet édes, és hidegen-melegen egyaránt kitűnő! Íme néhány változat!

Őszi rétes

Hozzávalók:

  • 6 db réteslap (sparos csomag fele)
  • 80 dkg alma
  • 2 marék dióbél
  • 15 dkg camembert sajt
  • késhegynyi őrölt fahéj
  • 1 ek. vaj
  • 1 tk. étkezési keményítő
  • kenéshez olaj



Az almákat meghámozzuk, falatnyi kockákra vágjuk. 1 ek-nyi vajon megpároljuk, de ne túl puhára, tudjunk beleharapni! Keletkező levét megfogjuk 1 tk. keményítővel, és csöpp kis fahéjjal ízesítjük. Nem cukrozzuk!
 
A diót száraz serpenyőben 1-2 perc alatt nagy lángon illatosra pirítjuk, tányérra csúsztatjuk. Hűlni hagyjuk, majd durvára vágjuk.
A sajtot 2×2 cm-es kockákra vágjuk.
A réteslapokat egyesével nedves konyharuhára fektetjük. Minden lapot megkenünk olajjal – egy rúdhoz 3 lapot használunk fel. A hozzánk közelebb eső végére halmozzuk a párolt alma felét, meghintjük a dió felével, és rápakoljuk a sajtkockák felét is. A konyharuha segítségével nem túl szorosan feltekerjük, tepsire ültetjük.
Hasonlóképpen járunk el a másik három réteslappal és a maradék töltelékkel.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A rudak tetejét lekenjük olajjal, majd a forró sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
 
Hagyjuk kicsit hűlni, majd ferdén szeletelve, langymelegen tálaljuk.
 

Túrós rétes – nem a hagyományos verzió

Hozzávalók:
  • 6 réteslap (egy sparos csomag fele)
  • 25 dkg túró
  • 2 ek. tejföl
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 15-20 dkg nagyon húsos császárszalonna
  • 1 cső főtt kukorica/fél doboz konzerv kukorica
  • 2 paradicsom
  • só, bors, őrölt kömény
  • olaj+tejföl a kenéshez 
A túrót habosra keverjük a tejföllel. A tejföl mennyisége csak irányadó, abszolút a túró szárazságától/zsírosságától függ! Sóval, borssal, őrölt köménnyel és finomra vágott vöröshagymával ízesítjük. Mint egy minimál körözött.

A császárszalonnát vékony csíkokra vágjuk. A kukoricaszemeket lefaragjuk a csutkáról. A paradicsomot felkockázzuk.

A réteslapokat óvatosan szétválasztjuk, nedves konyharuhára fektetjük. Minden lapot vékonyan megkenünk tejfölös olajjal, egy rúdhoz 3 lapot használunk fel.

A hagymás túró felét ráhalmozzuk a réteslap felénk eső oldalára. Megszórjuk kukoricával, szalonnacsíkokkal, paradicsomkockákkal, és nem túl szorosan feltekerjük. Tepsire fektetjük, majd hasonlóképpen járunk el a másik 3 lappal és a maradék töltelékkel.

A rudak tetejét megkenjük olajos tejföllel, és 220 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Ne ijedjünk meg: némi levet fog engedni a paradicsom miatt, és sokkal szaftosabb lesz, mint a megszokott rétesek!

Picit hagyjuk hűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk.

 
Tökös-mákos rétes

Hozzávalók 3 rúdhoz:

  • 1 cs. réteslap
  • 15 dkg mák
  • 6-8 dkg cukor
  • őrölt fahéj
  • 1/2 főzőtök (fél zacskó mélyhűtött gyalult tök)
  • 1-2 ek. tejföl – 20 Ft
  • kenéshez olaj
A mákot összekeverjük a cukorral, majd ledaráljuk.

A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, magját kivájjuk, a darált cukros mákhoz reszeljük az almareszelő durva részén. A fagyasztott tököt felolvasztjuk, a nedvességet kinyomkodjuk belőle. Fahéjjal ízesítjük, majd annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy szépen összeálljon. Ha úgy látjuk, tehetünk hozzá 1-2 ek. búzadarát, hogy megfogja a tök esetleges levét!

A réteslapot nedves konyharuhán kiterítjük, óvatosan lapokra szedjük. 8 lapos csomagot vettem, ebből 3 rudat formáztam – mivel 8 helyett 9 volt benne 🙂

A lapokat egyesével, kenőtoll/ecset segítségével vékonyan megkenjük olajjal, 2-3 darabot egymásra fektetve. Az egyik szélére halmozzuk a töltelék 1/3 részét, s a konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük. Kikent tepsire tesszük, a tetejét lekenjük olajjal.

Hasonlóképpen járunk el a másik 2 adaggal is – laponként olajozás, töltés, feltekerés, tepsibe be.

Forró sütőben 20-30 perc alatt aranyszínűre, ropogósra sütjük.

 
 
Szerző: 5PL 
 
További receptek, információk itt találhatóak: 
 
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu