Max konyhája – Energia szelet

356

Hívhatnánk akár Müzli szeletnek is. De erre már Garffyka elnevezte, ezért az én verzióm az Energiaszelet nevet kapta. Sokszor készített recept, de szánom-bánom bűnömet, nincs pontos receptúrám.

Készítése csak úgy érzésre. Ezért jobb Garffyka receptje , mert ott található pontos mennyiség is.
Tudom hogy van benn cukor, de egyrészt szabályozható a mennyisége, másrészt oldott állapotban van a szénhidrát, így a szervezet másként is dolgozza fel.
Az anyagokat mi választjuk, így biztosak lehetünk abban, hogy nem eszünk semmi olyat, amit nem szeretnénk.

        
Felhasználható alapanyagok, vagyis amit mi szoktunk bele rakni:

– szezámmag, lenmag, tök és napraforgó mag, ezek késsel egy kicsit megvágva,

– zabpehely, dió, mogyoró, mandula ez is egy kicsit durvára aprítva,
– corn flakes, mézes puffasztott rizs, csokis gabonapehely, ezek kézzel megtörve,
– grillázs morzsa, puffasztott rizs, 
– mazsola, aszalt meggy, áfonya, alma, barack és szilva, szintén késsel aprítva,
– kandírozott citrus és narancs kocka, citromhéj, reszelt csokoládé.
 
Fűszerezése:
– nagyon fontos összetevő egy csipet (citromos) só
gyömbér, szegfűszeg, fahéj, ánizs vagy,
– mézeskalács, almás rétes fűszerkeverék
– vanília kivonat, citrom kivonat,
kötőanyagok:

– méz, (barna) cukor szirup, vagy szirup édesítőszerrel
– vaj, margarin, kókuszzsír
– teljes kiőrlésű rozsliszt
A vágott, aprított magokat, gyümölcsöket egy nagy tálba halmozzuk, és annyi liszttel hintjük meg, hogy ha összekeverjük, akkor mindent vonjon be. Ez kb. 3-4 ek liszt.
A mézet megmelegítjük, ha szirupot készítünk, ahhoz a cukrot a vízzel összefőzzük, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a zsiradékot.
A folyadékot a lisztes keverékhez adom, jól összekeverem.
Egy kiolajozott tepsibe (lehet alufóliával kibélelni), terítem, majd a kis segédeszközzel belepréselem. Nem sütöm, inkább csak szárítom, 140-150 C-on, vigyázva hogy ne égjen meg.

Ideális tízóraira vagy uzsonnára, vagy csak úgy rágcsálni, de celofánba bujtatva, akár gasztro ajándék is lehet.
A sok mag és szárított gyümölcs aránya változó, így mindig más ízű készül.

Jó étvágyat hozzá!

 

 
 
 
 
Max

http://maxkonyhaja.blogspot.com/

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu