Önsegítség (?)

298

Az interneten böngészve sok-sok kérdésre kaphatunk választ. Ha valami problémánk akad, vagy éppen felkelti az érdeklődésünket, rögtön bepötyögjük a Google-be vagy más keresőbe. Így tettem én is: a keresett szó (jobbanmondva szintagma) pedig nem más volt, mint az önsegítő könyvek.

Első reakcióként meg kellett állapítanom, hogy nagyrészt ezek a könyvek, szingliknek vagy szinglikről szólnak általában. A hogyan keressünk párt magunknak és a mit kezdjek magammal, ha 30 éves koromig nincs férjem 60-70%-ban központi témaként szerepel.

 

Második helyre raknám a tiniknek (és 25. évüket még nem betöltött fiatal lányoknak) szóló, mit tegyek, ha nem tudok pasizni „műveket”. Ezt követik a hogyan legyek jó feleség és a hogyan küzdjem le a depressziómat típusú írások. A piramis alján a párkapcsolatokkal foglalkozó cikkek, könyvek állnak. Habár ebből találunk a legkevesebbet, így sem elhanyagolandó mennyiségű tanács kerül ki az írók keze alól. Második megállapítás: miért van az, hogy a kedvenc könyveim, filmjeim és jópár zene is szerepel az önsegítő listán? Igaz, mégsem érzem magam kisegítve. Persze: mivel nem vagyok szingli, sem feleség. Így valóban nehézkes válogatni a könyvek között.

Ez a segíts magadon (vagy még inkább mi segítünk rajtad) dolog persze nem most kezdődött, már úgy 12 éves korunkban, az Ifjúsági Magazinból és egyéb kommunikációs fórumokról ez áradt felénk. Bizonytalan kislányok olvasták és hitték el, amit írtak benne. Ez folytatódott az évek során: könyvek, műsorok szóltak különféle problémáink megoldásáról. Pszichológusok, pszichiáterek írtak tanácsokat, rövidebb-hosszabb műveikben.
 
 
Minél többet olvasunk ezekből, rájövünk: általában ellentmondásos véleményeket adnak. Az egyikben az áll: ne hívd fel kiszemeltedet az első randi után, a másikban pedig az ellenkezője. Beláthatnánk végre: végül úgyis mi döntünk. Amúgy pedig ezeket a tanácsokat a szülők és barátok is megadják, mégpedig ingyen. De néha ha már nagyon nem tudunk mit kezdeni magunkkal, megéri ezekről olvasni a neten. Ha más nem, legalább elszörnyülködhetünk azon, hogy vannak olyanok, akik ebből megélnek és általában nem is rosszul. 

Zsidi Éva

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu