Tiltott kastélyok – Marosvécsi Kemények

262

Kik és miért rombolják Wass Albert marosvécsi síremlékét évről évre?

Hogyan lehet egy elmegyógyintézetet „visszafoglalni”, és kifordítani egy reneszánsz várkastélyt – Erdély egyik legszebb és legzordabb várkastélyát – a „bőréből”, és visszaadni a hely művészi, irodalmi, humanista szellemét?

Hogyan lehet Erdély legnagyobb és legszeretetreméltóbb mecénásából „horthysta-fasiszta hazaáruló” és mészégető a marosvásárhelyi vasútállomás melletti építési telepen?

Kik és miért rombolják Wass Albert marosvécsi síremlékét évről évre, és miért nem kerülhetett méltó helyére a „kánonban” Kemény János báró író és színházteremtő?

Az ősi erdélyi főnemesi család, a Kemény-família marosvécsi várkastélya számos kínzó kérdést vet fel, és olyan feszültségekkel terhelt, amelyek átjárják a térséget: a Felső-Maros mentét is. Innen toborozták 1990 márciusában a feltüzelt román parasztokat, akik betörtek Marosvásárhelyre, hogy pogrommal félemlítsék meg az anyanyelvi oktatást követelő magyarságot.

És Maros megye a legveszedelmesebb frontvonal a XXI. század Romániájában, ahol a politikai hatalom mindent megtesz azért – akár kommunista koncepciós perek felmelegítésével –, hogy visszafordítsa, ellehetetlenítse a jóvátételt.

Az NMHH Médiatanácsának támogatásával készült filmsorozatunk új része erre a vidékre kalauzol, bemutatva Kemény János leszármazottainak magányos küzdelmét a nagyapa rehabilitációjáért, kastélyukért, erdőbirtokaikért – miközben Románia igyekszik háborús bűnösség vádjával visszaállamosítani a már visszaadott ingatlanokat.

 

Margittai Gábor – Major Anita – www.magyaridok.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu