Hivatalos: a művészet egészséges!

296

A művészet segít felépülni a betegségekből és jó egészségben tartani az embereket – állítja egy angol kutatás. A Guardian hasábjain megjelent cikk az All-Party Parliamentary Group jelentését hozta nyilvánosságra, melyben kimutatták a művészetek egészségre és jólétre gyakorolt hatásait.

A már említett All-Party Parliamentary Group (APPG) olyan csoportosulási forma az Egyesült Királyságban, melynek tagjai között mindenféle politikai pártból, az alsó- és a felsőházból egyaránt megtalálhatóak politikusok. Ilyen csoportok létrejöhetnek ország vagy téma szerint – például APPG Zimbabwéért vagy APPG a tüdőrákért –, de a lényeg mindig az, hogy csoport a parlamentben felmerülő problémákra találjon megoldást. A csoport tisztviselői a főbb politikai pártokból kerülnek ki, így törekednek arra, hogy függetlenek maradjanak. A csoport a kormányzati párt prioritásaira fókuszál, a tagok megvitatják az új fejlesztéseket, a találkozásaikra meghívják a minisztereket és felkérik őket, hogy tartsanak beszédet, ezáltal össze is hozzák a parlamenti képviselőket és az érdeklődő pártokat. A csoport bevonhat jótékonysági és további, nem parlamentáris szervezeteket is az adott ügy segítése érdekében.

5394

A művészetekért, az egészségért és a jólétért létrejött APPG csoport 2014-ben alakult azzal a céllal, hogy körüljárja a művészetek egészségre és jólétre gyakorolt hatásainak kérdését. A csoport 2015 és 2017 között elvégzett vizsgálata igazolta, hogy a „receptre felírt művészet” valóban jó irányban befolyásolhatja az egészségügyi és a szociális ellátást. A kutatás több száz interjút, több tucat esettanulmányt és adatot, valamint javaslatokat is tartamaz, ezekből mutatjuk meg most a legfontosabbakat.

 

– Az általános orvosok jelentősen tudják mérsékelni a kórházi felvételek számát és sokat megtakarítanak az NHS (az angol egyészségügyi szervezet) költségvetéséből azzal, hogy néhány betegnek művészeti tevékenységet írnak fel.

– A vizuális és az előadó-művészeti tevékenység csökkentheti a betegségek, az idegesség és a stressz kialakulását, enyhíti a depressziót és a szorongást.

– Az újszülöttek gyors szívritmusa lenyugtatható azzal, ha altatódalokat játszanak nekik, illetve az élőzene csökkentheti a kórházban töltött időt.

– A kutatás kimutatta, hogy az emberek egészségesebben kezdtek el táplálkozni és nagyobb fizikai aktivitást is mutattak, miután elkezdtek művészettel foglalkozni.

– A zenei terápia csökkenti a nyugtalanságot és 67 százalékban a gyógyszeri kezelést is a demenciában szenvedő betegeknél.

– A művészeti terápiák javítják az ellenállóképességet. Segítenek továbbá az agysérülésből való felépülésben, csökkentik a rákos betegek fizikai és érzelmi szenvedését, valamint a kezelések mellékhatásait.

– A kulturális elkötelezettség hosszabb és boldogabb élethez vezet.

– A Strokestra – egy együttműködés a Királyi Filharmonikus Zenekar és a Hull nevű stroke szolgálat között – kimutatta, hogy a betegek 86 százaléka zeneszerzői korszakokat éltek át – ez ütőhangszereket és vezénylést is tartalmazott –, mely enyhítette a tüneteiket és javítottak az alvásukon is.

– A kutatás javasolja a kreativitás bevezetését a mindennapokba, ami lehet rajzolás, festés, szobrászat, kerámia-, zene- vagy filmkészítés, éneklés, kézművesség.

image1

Kreatív Egészség: Művészetek az Egészségért és Jólétért című vizsgálati jelentés az elmúlt két évben gyűjtött bizonyítékokat mutatja be, köztük beszélgetéseket a páciensekkel, az egészségügyi és a szociális ellátás szakembereivel, művészekkel és művészeti adminisztrátorokkal, akadémikusokkal, a helyi önkormányzatok embereivel, miniszterekkel és más döntéshozókkal, képviselőkkel mindkét parlamenti házból.

Alan Howarth, az egykori kulturális miniszter azt mondta a kutatással kapcsolatban: „A művészetek segítenek abban, hogy az embereknek vállalják a felelősséget a saját egészségükért és jólétükért oly módon, mely kulcsfontosságú a nemzet egészségére nézve.” A kutatásban közreműködő művészek közül megszólalt Grayson Parry képzőművész is, aki azt írja: „A művészet való foglalkozás és annak fogyasztása felemeli a lelkünket és megőrzi ép elménket. A művészet, akárcsak a tudomány és a vallás, segít értelmet adni az életünknek, és ha értelmet adunk neki, attól jobban is érezzük magunkat.”

A vizsgálatban a csoport partnerei a National Alliance for Arts, Health and Wellbeing, King’s College London, a Royal Society for Public Health és a Guy’s and St Thomas’s Charity volt.

6037

Készítette: Révy Orsolya

 

Forrás: theguardian.com/Arts can help recovery from illness and keep people well, report says

Képek: theguardian.com, artshealthandwellbeing.org.uk

kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu