Arany János munkásságának is emléket állítottak idén a népi iparművészek

311

A szabadon választott alkotások mellett idén a 200 éve született Arany János munkásságának is emléket állítottak azok a népi iparművészek, akiknek alkotásait beválogatták a Magyar Kézművességért Alapítvány idei tárlatára, amely Budapesten, a Duna Palotában nyílt meg pénteken.

„Az itt kiállított mintegy 230 alkotás egyik része azt tükrözi vissza, hogy a magyar kézművesség hogyan látja kihívásokkal terhelt korunkat, a másik része pedig a magyar költészethez való viszonyát fejezi ki a természetes anyagból készült tárgyakon keresztül” – emelte ki Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke, a Magyar kézművesség – 2017 és Arany János költészete – kézműves szemmel című tárlat megnyitóján.

Mint mondta, a Magyar Kézművességért Alapítvány, az Ipartestületek Országos Szövetsége és a BKIK Kézműipari Tagozatának közös pályázatán minden évben lehetőséget adnak a legkiválóbb magyar kézműves mesterek számára, hogy alkotásaikat bemutassák a közönségnek.

„Egy népnek a saját hagyományaira, saját kultúrájára kell támaszkodnia, őriznie kell az anyanyelvét, a természettel való közvetlen kapcsolatát, a kétkezi alkotásban rejlő kifejezőkészséget, amelyek az ember lényegét jelentik. Ezért nagy érték ez a kiállítás és az azt bemutató album is” – hangsúlyozta.

Magyar Kézművesség

Az idei pályázaton magyarországi és határon túli magyar népművészek, kézműves iparművészek és alkotóközösségek maximum három olyan alkotással vehettek részt, amelyek természetes alapanyagokból, kézműves technikával készültek. A kiírás első részére olyan szabadon választott népművészeti, népi iparművészeti és iparművészeti alkotásokat lehetett beadni, amelyek egy-egy tájegység néprajzi motívumkincsét, forma- és színvilágát tükrözték vagy a hagyományokat a 21. század igényeivel ötvözték.

A kiírás második részére nevezőktől Arany János születésének 200. évfordulója előtt tisztelegve a költő verseinek tartalmát megelevenítő jeleneteket vagy azok szereplőit ábrázoló alkotásokat vártak, de lehetett pályázni a művekben szereplő alakok öltözeteivel, használati tárgyaival is.

A legjobb munkákból nyílt tárlat a Duna Palota Klementina és Falk Miksa termeiben augusztus 27-ig tekinthető meg.

mti.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu