Kritika – Hogyan neveld a sárkányod

209

Az év legkellemesebb meglepetése, eddig. Ha tehetitek, olvasás helyett, de azt is lehet persze, szaladjatok a moziba, és nézzétek meg. Közel sem tökéletes, de nagyon jó és egyben aranyos családi filmet fogtok látni.

A Dreamworks egy újabb animációját nézhetjük meg a héten a mozikban, és semmivel sem fogunk többet de szerencsére kevesebbet sem kapni, mint az eddigi filmjeik. Pont az ígéri a történet és a megvalósítás is, amit eddig már megszokhattunk. Korábban az „aranyos” jelzővel láttam el a filmet, és ez mostanra sokkal jobban felerősödött. Jól szórakoztam rajta, a mozi közönségével együtt. Jókat nevettünk, és ráztuk a fejünket amikor éppen lassabb vagy értelmetlen részeket néztünk. Voltak ilyenek is, igen, nem ez a legjobb film, de pár előddel szemben simán jobb.

 
A történetünk Berk szigetén játszódik, ahol a vikingek mindennapi harcot folytatnak a sárkányokkal, akik szinte minden héten rátörnek a falura, és elviszik az állatokat. A történet középpontjában Hablaty áll, aki ráadásul a falu vezetőjének a fia, viszont semmilyen érzéke nincs a vadászathoz, inkább csak hátráltatja az embereket abban, hogy elkapják a sárkányokat. Egy támadás során viszont szerencséjének köszönhetően elkapja az egyik legveszélyesebbnek hitt sárkányt. Természetesen a találatot senki sem hiszi el, de ő megkeresi az elkapott állatot, és ekkor teljesen új dolgokat kezd el megtapasztalni. Közel kerül az állathoz, és rájön, nem is annyira vadak ők, mint gondolták.
 
Amellett, hogy aranyos a történet, a megvalósításra is csak azt tudom mondani. A falu, az emberek sőt még az állatok is jól sikerültek. Valamint a szövegek is teljesen szórakoztatóak lettek. A szinkront sem tudnám bántani, nekem tetszett így is a film. Annak ellenére mondom ezt, hogy az amerikai közönség számára pont a hangok lehetnek azok, amik becsábítják őket a mozikba. Párat felsorolok, főleg azért, ha esetleg valaki kedvet kapna az angol szöveghez is: Jay Baruchel, Gerard Butler, Craig Ferguson, America Ferrera, Jonah Hill és még sorolhatnám. Sorozatokból és filmekből egyaránt ismert nevek.
 
A történet egyébként a kiszámíthatóságával együtt tartogat kellemes meglepetéseket. Hiába látni és hangsúlyosan jelen van a tanítási szándék, nem ezzel akarják kiszúrni a szemünket. Van benne egy kis plusz, ami ha nem is éri el a Pixar szintet, még így is kellemes szórakozás lehet az egész család számára. Ha pedig a Dreamworks filmjeit vesszük alapul, akkor a Shrek (első rész), Cápamese, Kung Fu Panda vonalon mozog. A rosszabb oldalon meg első sorban a Madagascar-t említeném, ha már összehasonlítás.
 
Értékelés: How to Train Your Dragon – 7/10
 
Összességében egy nagyon kellemes mozit kaptunk, ennek ellenére vannak azért hibái, olykor leül vagy felesleges vonalra terelődik, de szerencsére gyorsan visszatérünk a helyes útra. A kitérők ugyanakkor érthetőek, hiszen minden fontosnak ható „tanítást” bele kellett rakni a történetbe. A megvalósítást, a rajzokat nem kritizálnám, mint már mondtam, megszokott Dreamworks munka.
 
 teddike
(teddike.freeblog.hu)

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu