Fotóról végez ételanalízist a mesterséges intelligencia

231

Amerikai kutatók olyan mesterséges intelligenciát fejlesztettek ki, amely az ételről készült fotó tanulmányozásával megmondja, milyen alapanyagokat használtak fel készítéséhez.

Megmondja a fotó alapján, mi van az ételben

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) szakembereinek célja, hogy az algoritmus segítsen megállapítani, mennyi kalóriát fogyasztunk az adott étellel. Nick Hynes és kollegái több tucat gasztronómiai honlap egymillió receptjével ismertették meg az algoritmust, mindegyikhez párosították a végeredmény illusztrációját.

mesterseges-intelligencia4

A mesterséges intelligencia előtt hatalmas lehetőségek állnak

Forrás: Origo

Jelen állapotában az AI 65 százalékos pontossággal kiválasztja a megfelelő receptet.

A fotó alapján azt is meg tudja mondani, mi van az ételben: ha lát egy tálca süteményt, azt tudja, hogy valószínűleg lisztből, tojásból és vajból készült.

Főzni még nem tud egyelőre

Azt nem tudja megmondani, hogyan készítették el az ételt, például, hogy a hagymát párolták, vagy megsütötték, ám Hynes reméli, hogy ezt a tudást is megszerzi majd.

A rendszer különösen jól működik aprósütemények és muffinok receptjeinek megtalálásához,

mivel ezek nagyon népszerűek az interneten – idézte Hynest a The New Scientists folyóirat honlapja.

mesterseges-intelligencia
Forrás: Origo

A mesterséges intelligenciát egy honolului számítógépes konferencián fogják részletesen bemutatni.Az emberek az algoritmus jobb verzióját majd felhasználhatják arra, hogy egész nap nyomon kövessék étrendjüket.

A nagyobb cél, hogy pontosan megmondja, mennyi kalóriát tartalmaz az adott étel”

– mondta Hamed Haddadi, a Londoni Queen Mary Egyetem munkatársa.
Léteznek már applikációk a kalóriabevitel ellenőrzésére, de ehhez az embernek be kell táplálni azt, mit fogyasztott – tette hozzá Haddadi.

origo.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu