„Főzz az egészségedért” 2. recept – Hawaii csirkemell

468

Merthogy ezzel kezdődött, ha jól emlékszem, a gyors és könnyű mozgalmunk.... (Direkt nem a "quick & easy" elnevezést említem, mert a gazdaságos áruházak egyik új termékcsoportját is így hívják, nehogy valaki még ezzel keverje össze....) 

Ez volt az az ominózus étel, ami elindított némi szócsatát.
S ha már így történt, akkor mi mással is bizonyítsam be, hogy milyen egyszerű, gyors és valójában semmiféle fortélyt nem igényel az ételek nagy többségének az elkészítése.
Tipikusan az a húsétel, amit kezdőknek is bátran ajánlok!
 

Csirkemell csíkok hawaii módon

-50 dkg csirkemell (800-900.-Ft)
-2-3 ek. olaj
-1-2 dl húsleves(opcionális)
-só, fehérbors, rozmaring, kakukkfű, pici sáfrány vagy kurkuma
-1 közepes ananász (300-350-Ft)
-1 dkg vaj (20.-Ft)
-2 dl főzőtejszín (200.-Ft)
-2 tk. étkezési keményítő

A körethez párolt rizs, vagy főtt tészta- ízlés szerint.

A csirkemell-filét hosszúkás csíkokra vágtam, kb. 1×4 cm-esre.
Az olajat megforrósítottam, ezen a csirkecsíkokat átforgattam, hogy mindenütt kifehéredjenek, kicsit meg is piruljanak.
Ekkor felöntöttem egy kis húslevessel (kb. 1-2 dl kell), de ha nincs, akkor vízzel is jó lesz, hogy párolódjon. Sóztam és a fenti fűszerekkel ízesíttettem. Nem kell sok ezekből a fűszerekből, csak finoman adagoljuk…..Ennek az ételnek a fő komponense az édesen-savanykás ananász lesz- ez kell, hogy meghatározza a karakterét.
Amíg nem puhul meg a hús, szükség szerint utána kell önteni egy kis folyadékot-a mártáshoz is szükséges, hogy ne pirítsuk teljesen „zsírjára”, vagyis maradjon alatta némi lé.
 
Körülbelül fél óra szükséges ahhoz, hogy a csirke omlóssá váljon.

Ez az idő bőségesen elegendő ahhoz, hogy időközben megpároljuk a rizst vagy kifőzzük a tésztát, illetve elvégezzük a befejezéshez szükséges utolsó mozzanatokat.

Az ananász meghámoztam, a középső, fás torzsáját kivágtam. Falatnyi kockákra aprítottam.
A vajat megolvasztottam egy kis serpenyőben, ezen az ananászkockákat átforgattam.
Különösen jó ízt kap, ha egy picit hagyjuk karamellizálódni. De tényleg csak annyira, hogy azért meg ne égjen, kevergetni kell, de ez 2-3 perc csupán.

Az étkezési keményítőt 1-2 kanál hideg vízzel simára kevertem.

Mikor a csirke már majdnem kész volt, hozzákevertem az ananászt, a levével együtt, amit időközben engedett. Ezzel csak pár percet hagytam már forrni, ekkor késhegynyi sáfránnyal (kurkuma is lehet) színeztem élénkebb sárgára az ananászos ragut.

S végül: a tejszínes keményítőt a hőkiegyenlítés elvét alkalmazva elkavartam pár kanállal a hús forró levével, majd lassan beleöntöttem a raguba, 1 perc forralás és keverés után ez szépen be is sűrűsödött.

Ezzel el is készült a csirkemell hawaii módon, amit forrón, ízlés szerinti körettel, most épp petrezselymes rizzsel tálaltam. Ez a mennyiség nálunk 4 fő részére tökéletesen elegendőnek bizonyult.
 

 
Tényleg nagyon finom, kétség sem fér hozzá, de ami a legjobb, hogy valóban mindenféle szükségtelen hozzávalót sikerült kikerülni-mégsem tartott az elkészítése sem tovább, s az ízélmény sem szenvedett csorbát!

Az elkészítéshez szükséges idő: az előkészítés kb. 6-8 perc ( ez a hús mosása és aprítása), a főzési idő pedig kb. maximum 25-30 perc, ezalatt a gyümölcs hámozás, a keményítő kikeverés csupán pár percet vesz igénybe.
A bekerülési költség köret nélkül 4 főre kb. 1400-1550.-Ft az üzlet áraitól függően. Ennél az árnál a fent nem említett apróbb tételekkel is kalkuláltam.
Itt teszem hozzá, hogy a „por”-ral készült változat elkészítésénél is szükség van gyakorlatilag az összes odafenn felsorolt hozzávalóra a fűszerek és a keményítő kivételével.
Ezek után komolyan nem hagy nyugodni, mi is lehet a zacskóban:))))

A szerző: trinity  
http://www.zamatesillat.blogspot.com/

 
 
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu