Ford Mondeo: élére vasalva

347

Kisimultak a Ford Mondeo ráncai, de a modellfrissítés hozta formai újításokat szinte csak a korábbi tulajok veszik észre.

Új alakú ködlámpák és hátsó világítótestek, LED-es nappali menetfény, markánsabb hűtőmaszk és külső visszapillantókba épített indexek – nagyjából ezekben ki is merül a Mondeo formai megújulása. A mérnökök célja érezhetően az volt, hogy minimális ráfordítás révén tegyék partiképessé a Mondeót az utód 2013-as érkezéséig.

Kibővítették a széria- és extralistát, fogyasztást mérséklő aktív hűtőrácszáró rendszer jár mindegyik középkategóriás Fordhoz, az ECOnetic verzió start-stop automatikát kapott, míg felárért elérhetők olyan tételek, mint a holttérfigyelő (140 000 Ft) és az ütközésmérséklő adaptív sebességtartó automatika (310 000 Ft). Az autó alapvetően maradt olyan, amilyen volt, sportosan vezethető, tágas utasterű, nagy csomagtartóval megáldott típus. Szerencsére a lemezek alatt markánsabb változásokat találni, itt van például a 2,0 literes SCTi EcoBoost turbómotor és a dupla tengelykapcsolós Powershift sebességváltó.

 

Búcsú az öthengerestől és a manuális váltótól

A turbós négyhengeres nyugdíjazta a korábbi 2,5 literes öthengerest, mely 225 lóerőt és 320 Nm-t kínált, no és remek hatfokozatú kézi váltót. A 2,0 literes feltöltős motor ugyan 240 lóerős, nyomatéka is vaskosabb (340 Nm), mégsem érződik az irgalmatlan erő és a jókora nyomaték. A ludas vélhetően a dupla tengelykapcsolós Powershift automata, amely sokat lefarag a fickósságból. A Mondeo százas sprintje pontosan 7,5 másodpercet vesz igénybe, akárcsak elődje esetében. A hatgangos automata nyugodt tempó esetén is csak a szükségesnél magasabb fordulatszámon hajlandó feljebb váltani, padlógáznál pedig némi gondolkodási időre van szüksége, mire rájön szándékunkra. Végeredményben kissé töredezett lesz a haladás, akit ez zavar, az kapcsolhat szekvenciálisan is: a kar manuális síkba húzásával a kapcsolások gyorsan és a sofőr akarata szerint mennek végbe. A 2.0 EcoBoost kivitelhez nem kínálnak manuális váltót, ami nagy kár, mert a motorban és az autóban is jóval több rejtőzik.

A konkurensek többsége ennél könnyebben kezelhető, minőségibb anyagokból építkező belsőt kínál 

A konkurensek többsége ennél könnyebben kezelhető, minőségibb anyagokból építkező belsőt kínál

 

A futómű feszes, az irányítás közvetlen, az ülések pedig fenomenálisan kényelmesek. Utóbbihoz nemcsak ülésfűtést (150 000 Ft), hanem klimatizálást is adnak, ami jó szolgálatot tesz a nyári kánikulában, pláne a sikkes, de könnyen felforrósodó „Windsor” bőrhuzatok (420 000 Ft) miatt. Kifejezetten kímélő használattal, sok autópályán megtett tempomatos kilométer után sikerült az átlagfogyasztást 9,2 l/100 km-re szorítani, de ne legyenek illúzióink, városban pillanatok alatt felkúszik a fogyasztásmérő 12 liter környékére. A tesztautót tökéletesen felesleges, viszont csodaszép 19 colos felnikkel, rajtuk 235/40-es gumikkal szerelték fel, melyek hatására gyakorlatilag le kell mondani a rugózási komfortról. Az óriási kerekek a legkisebb kátyút is hatalmas pofonnal nyugtázzák, a nyomvályúk pedig keményen megvezetik az autót.

Fedélzeti helyzetkép: a múlt jelene

Belül még a külsőnél is szolidabb átalakulások történtek, más a kijelzők tipográfiája, a korábbi silány ezüstös vagy éppen fabetéteket igényesebbre, szálcsiszolt fémhatásúra cserélték. A lábtámasz és a pedálok fémborítást kaptak, hangsúlyozva a sportos hangulatot. Az anyaghasználat középkategóriás mércével maximum átlagos, az új konzolberakások sem dobták fel a fülkét. A miniatűr gombos klímaszabályozás kezelése – ahogy a magasabb felszereltségű korábbi kivitelekben is – nem egyszerű, a monitoron megjelenő apró méretű beállítási értékek alig olvashatók le.

 

  Defektjavítóval 540 literes a hátsó, bővítés után nem sík az 1460 literes raktér padlója Defektjavítóval 540 literes a hátsó, bővítés után nem sík az 1460 literes raktér padlója

 

A 4,8 méteres hosszúság és a 2850 mm-es tengelytávolság a térbőség záloga. A csomagtartó (kerékjavító szettel) 540 literes, azonban ha teljes értékű pótkerékkel konfiguráljuk, mélyen átlag alatti méretűre, 486 literesre zsugorodik. Az ötajtós kialakításnak hála jutott a hátsó ajtóra ablaktörlő lapát (esőben, hóban nagyon hasznos), a nagy nyílás révén pedig könnyebb a testesebb tárgyak bepakolása. Aki a felsorolt kondíciókkal (ötajtós, 2.0 SCTi EcoBoost Powershift) vágyik Fordjára, annak minimum 9 135 000 forintot kell leszurkolnia. Ez az összeg azonban könnyedén az egekbe kúszhat, ahogy azt a közel 12 milliós tesztautó esete is mutatja. Ha már erős Mondeo a vágyunk, inkább a takarékosabb és jóval rugalmasabb, szintén új fejlesztésű 2.2 TDCi (8 805 000 Ft-tól) felé terelném a kuncsaftok figyelmét, mely 200 lóerővel, 400 Nm-rel, kézi vagy automatikus váltóval is elérhető.

 

  Szolid spoiler, dupla kipufogóvég és új lámpák jelzik hátulról a frissített, 240 lóerős Mondeót Szolid spoiler, dupla kipufogóvég és új lámpák jelzik hátulról a frissített, 240 lóerős Mondeót

TETSZETT
bőséges hely
vezethetőség
üléshűtés

NEM TETSZETT
automatikus váltó
városi fogyasztás
rugalmasság (nagyobb tempónál)
rugózás (19 colos kerékkel)

ÖSSZEGZÉS
Látványosabb lett a Mondeo, de a frissítőkúra dacára közel sem hat olyan üdének az autó, mint debütálásakor. Az új 2,0 literes motornak jó pont jár finom járásáért, vehemenciájáért, bár utóbbiból az automata váltó sokat levesz.

Ford Mondeo 2.0 EcoBoost Powershift
Összlökettérfogat: 1999 cm3
Hengerek/szelepek: S4/16 turbó
Max. teljesítmény: 176 kW (240 LE) 6000/min
Max. forgatónyomaték: 340 Nm 1900/min
Hossz./szél./mag. : 4800/1886/1500 mm
Tengelytáv: 2850 mm
Fordulókör: 12,4 m
Saját tömeg/teherbírás: 1569/631 kg
Csomagtér: 540/1460 l
Üzemanyagtank: 70 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 7,5 s
Maximális sebesség: 246 km/h
Fogyasztás város/országút: 10,9/6,0 l/100 km
Tesztfogyasztás: 9,2 l/100 km
CO2-kibocsátás: 179 g/km
A modell alapára: 6 660 000 Ft (1.6, 120 LE)
A tesztelt modell ára: 9 135 000 Ft

automotor.hu, Molnár József

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu