Mivel közlekedtek a pápák?

231

A pápai járművek majdnem kétszáz éves történetét mutatja be a Vatikáni Múzeum tárlata, amely ékes bizonyítéka annak, hogy legyen szó egyenruhás férfiak cipelte hordszékről, gazdagon díszített lovas hintóról vagy bombabiztos pápamobilról, a katolikus egyház feje mindig stílusosan járta az utakat.

A Vatikán egykori és mai járműparkjának számos darabjával gazdagított új kiállítás 1825-től egészen napjainkig kalauzolja végig a látogatókat a pápai közlekedési eszközök történetén. A tárlat legkülönlegesebb darabja a Berlina di Gran Gala nevű hintó, amelyet 1826-ban építettek XII. Leó pápának. A jármű gyakorlatilag fából készült „mobiltrón”, amelyet aranyfüsttel bevont berakások díszítenek.

A pompás négykerekű azonban még így sem felelt meg XVI. Gergely pápa ízlésének. Ő 1841-ben aranyozott angyalokkal és a pápai hatalom szimbólumának számító tiarával, valamint kulcsokat tartó két gyermek szobrával ékesíttette fel a kocsit. A járművet hat ló húzta a 19. századi Róma utcáin, körülötte a lovasok aranyfonallal készített pápai hímzéssel díszített finom egyenruhát viseltek. „Ezek a járművek, a lovas hintók idejéből származó daraboktól kezdve egészen a modern autókig, mind azt mutatják, hogy a pápa mindig is az emberek között élt” – húzta alá a kiállítás megnyitóján Giuseppe Bertello bíboros, Vatikánváros kormányzóságának elnöke.

Az első autó 1909-ben gördült be a Vatikánba, ám az akkori pápa, X. Piusz nem volt hajlandó használni. Az 1904 és 1934 között működött Itala autógyár műhelyéből kikerül modellt New York érseke ajándékozta Piusznak, ám a pápa, akit később szentté avattak, úgy vélte, hogy a jármű túlságosan hangos lenne a Vatikánba, ezért továbbra is a ló húzta pápai hintót használta útjai során.

Az 1920-as években olyan négykerekűek teljesítettek szolgálatot a Vatikánban, mint a Fiat Bianchi Tipo 15-ös, a Fiat 525-ös, a Graham-Paige 837-es, a Citroen C6 Lictoria Sex és a Mercedes-Benz Nurburg 460. A ló húzta hintók hivatalosan 1931-ben kerültek ki a pápai forgalomból, amikor az apró városállam megkezdte saját járműparkjának nyilvántartását, amelyben SCV (Stato Citta del Vaticano) jelzéssel ellátott rendszámtáblájú négykerekűek sorakoznak. A pápát szállító autó jele SCV1.

Az első „pápamobil” – egy fehér, dzsipszerű jármű – VI. Pál nevéhez fűződik. 1975-ben használták a kocsit, hogy a jubileumi év ünneplése végett Rómába érkező tömegek jól láthassák az egyházfőt. Maga a pápamobil kifejezés II. János Pál idején vált bevett fogalommá, a pápa ugyanis ezeket használta világkörüli útjai során. A tárlat egyik új darabja az a fehér 1980-as Fiat 1107 Nuova Campagnola, amelyben II. János Pál utazott 1981. május 13-án, amikor Mehmet Ali Agca merényletet követett el ellene.

MTI

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu