Képregényfesztivál Szegeden

303

A képregény műfaj múltjával és jelenével ismerkedhetnek meg azok, akik november 19-én ellátogatnak a szegedi Somogyi-könyvtárba

, ahol a fesztivál több programja is kapcsolódik az 1956-os forradalom évfordulójához. Előadásokon és kiállítás formájában is megelevenednek a hatvan éve kitört magyar forradalom és szabadságharc eseményei.

Andóczi Balogh Éva, az intézmény sajtóreferense elmondta: a könyvtár földszintjén és alagsorában az előadások, kiállítások, játékok mellett a rajongók az idén is alkotás közben figyelhetik meg kedvenc képregényrajzolójukat, a vállalkozó kedvűek ceruzát ragadva akár be is kapcsolódhatnak a munkába.

Az előadók között Váradi Gábor a 2000-es évek útkereső törekvéseiről beszél, Vadas Máté bemutatja Vigrid című digitális képregényét, Pilcz Roland arra a kérdésre igyekszik választ adni, mitől lesz jó egy képregény, Kasza Magdolna pedig 50 fényév című előadásában a Star Trek-filmsorozat képregény-változatait mutatja be. Kiderül, mennyit érnek a műfaj hazai gyűjteményei és az is, melyek a leginkább vágyott példányok.

A plakát Pilcz Roland alkotása.

Előadásokon és kiállítás formájában is megelevenednek a hatvan éve kitört magyar forradalom és szabadságharc eseményei. Fazekas Attila Ahogy én láttam: 1956 a személyes élmények tükrében című előadásán a rajzoló Bán Mórral közösen készített, Tűzvihar című történelmi képregényét is megismerheti a közönség. Kiss Ferenc a forradalom napjairól külföldön készült képregényeket elemzi. Szabó Palócz Attila az amerikai Battle magazinban 1959-ben megjelent Ring of Steel (Acélgyűrű) című képregény történetét mondja el. A témához kapcsolódik a Parlamenti túlóra és a Rádiók ostroma – képregények az 1956-os forradalom emlékére című kiállítás, melyek egészen január közepéig láthatók a könyvtárban.

A képregényfesztivál könyvtári rendezvényének zárása után, késő délutántól a Nyugi Kertben folytatódik a program. Fazekas Attila az 50-es években született képregényekről tart előadást, a képregénygyűjtők pedig a fesztivál történetében először megrendezendő börzén gyarapíthatják kincseiket.

Forrás: MTI

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu