Te mindent tudsz a karácsonyról?

369

Milyen dekoráció került a karácsonyfára ötven évvel ezelőtt?

Mit meséltek a világ különböző tájain az ünnepről, szeretetről? Mi az eredete a karácsonynak? Milyen szokások fűződtek hozzá a történelem során? Hogyan ünneplik a világ különböző pontjain? Filmeket, könyveket, kiállítást ajánlunk, melyek közelebb hozzák mindannyiunkhoz a karácsonyt.

Karácsony Szentendrén

Van egy ház, ahol egész évben karácsony van: „2010 óta Szentendre sétálóutcájának sárga színű sarokháza titkot rejt” – írják a Hubay Ház oldalán. A titok nem más, mint egy karácsony múzeum. A falak között számtalan ünnepi dekoráció közül válogathatunk, hiszen az elmúlt években tízezernél is több fajta dísz fordult meg a bolt kínálatában. A világ minden tájáról érkeznek gömbök és tárgyak, „a német diótörők mellett jól megférnek a fülöp-szigeteki manók, miközben a cseh és lengyel üveggömbökön megcsillan az orosz faragott Mikulások arca” – olvasható a hubayhaz.com-on. A bolt mellett azonban van egy kiállítóterem is, ahol déd- és nagyszüleink karácsonyfáit tekinthetjük meg, köztük sok-sok régi dekorációt és játékot.

Díszek Sisi városában

Már több mint 15 éve minden évben november elején nyit Gödöllőn az első és eredeti Karácsonyház®, ahol „300 négyzetméteren 9 szobában több, mint 10 országból válogatott karácsonyi dekorációs elemekkel, egyedülálló karácsonyi hangulattal és az aktuális trendeknek megfelelően feldíszített több mint húszféle karácsonyfával várják a látogatókat” – olvashatjuk a Karácsonyház oldalán. Az adventi időszakban minden hétvégén karácsonyváró kézműves foglalkozásokon készíthetjük el saját díszeinket, de olvashatunk többek között Sisiről is, aki december 24-én született, és nagyon szerette Gödöllőn ünnepelni a karácsonyt.

Népmesék és legendák az év legszebb ünnepéről

Hogyan mesélnek a lappok, a mexikóiak, az olaszok, a franciák a karácsonyról? Bajzáth Mária: Adventi népmesék és legendák – 24 ünnepváró történet a világ minden tájáról című könyvéből megtudhatjuk. Ahogy a fülszövegben olvashatjuk: A népmesék és legendák évezredek értékeit, nemzedékek tudását őrzik. Az örök életű történetek kiemelik az olvasót a mindennapokból, és minden korosztálynak örömet hoznak, nemcsak az Advent napjaira. A világ minden tájáról válogatott népmesék ünnepről, szeretetről, jócselekedetekről szólnak. A lappok meséje a fényről, a magyar legendák Jézus születéséről, cselekedeteiről, a szláv történetek az ünnep erejéről. A felsoroltakon kívül, olvashatunk még a gyűjteményben mexikói, olasz, cigány, lapp, orosz, eszkimó, ukrán, francia, cseh, norvég, perzsa történeteket az ünnep erejéről, az igazi vendégszeretetről és a valódi emberi kapcsolatok csodáiról.

bear-1084043_960_720
pixabay

A könyv adventi kalendáriumként is használható, december első napjától karácsonyig minden napra jut egy történet. A huszonnégy történet az ünnepváró napokon lehetőséget teremt, meghitt, összebújós pillanatokra, és egy olyan különleges ajándékozásra, amelyben az is kap, aki ad, és az is ad, aki kap. Mesélni és mesét hallgatni mindenkinek öröm, a mese kicsinek-nagynak életre szóló ajándék.

A kötet jótékony célt szolgál, minden bevétele, a Meseközpont Alapítvány gyermekvédelmi gondozásban élő gyerekekért folytatott munkáját segíti. Bajzáth Mária a Meseközpont Alapítvány szakmai vezetője, mesepedagógia szakértője, a sikeres Népmesekincstár sorozat szerzője.

christmas-2988122_960_720
pixabay

Versek a karácsonyról

Weöres Sándor verseiből válogat a Köszöntlek, karácsony című könyv. Ahogy a fülszövegben olvashatjuk: Jelen kötet a költő karácsonyi gondolatkörhöz, a télhez, az ünnephez, a családhoz, a szeretethez, valamint Istenhez kapcsolódó verseiből válogat. A versek mindegyike egyenként csillogtatja meg Weöres Sándor zseniális stílusát, egyedi, utánozhatatlan hangját, virtuozitását. Sajátos szemüvegén keresztül tekinti a világot, benne a karácsonyt és a hozzá kapcsolható fogalmakat, hogy aztán karcos, fanyar, iróniától, sőt néhol keserűségtől sem mentes hangon öntse formába sorait, melyeken mindentől függetlenül átsejlik örök humánuma. A költő vitathatatlan tehetségével megörökített élet és halál örök tánca, elválaszthatatlan kettőse adja meg magasságát és mélységét a válogatáskötetnek.

Fény az év legsötétebb időszakában

Az Ünnepeink: A karácsony (A World in Celebration – The Origin of Christmas) című kanadai dokumentumfilm 46 percben mesél az ünnep eredetéről. „Mai, rohanó világunkban hajlamosak vagyunk elfeledkezni az ünnepek fontosságáról. Pedig van-e szebb pillanat annál, mint amikor ott állunk szeretteinkkel a karácsonyfa alatt vagy éppen koccintunk az új évre a barátainkkal, amikor felköszöntjük az édesanyákat, a szülinaposokat, és amikor azokra emlékezünk egy gyertya meggyújtásával, akik már nincsenek közöttünk? Ezeknek a feledhetetlen perceknek az öröméért készülődünk olyan örömmel az ünnepekre a világ minden részén. A szokások mindenütt mások ugyan, de a különleges napok mindenhol ugyanolyan fontosak. Az év legsötétebb időszakában, amikor a legrövidebbek a nappalok, gyertyák fényénél, karácsonyfa állításával, s szeretteink megajándékozásával ünnepeljük a Megváltó születését, az egymást összekovácsoló szeretetet – és várjuk a fény újjászületését. Vajon mi ennek az ünnepnek az eredete, s milyen szokások fűződnek s fűződtek hozzá a történelem során? Hogyan ünneplik a karácsonyt a világ különböző pontjain? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ az egyórás dokumentumfilmből” – olvashatjuk a port.hu-n.

candle-2992645_960_720
pixabay

A Három Királyok és a szegény pásztorok útja

Az első karácsony (Where Christmas Began) egy 2001-es angol dokumentumfilm, amely a karácsony varázslatát kutatja. „Végigjárja Mária és József, a Három Királyok és a szegény pásztorok útját, és elkíséri azt a sok száz zarándokot, akik ma mennek el Betlehembe, hogy felkeressék Jézus Krisztus születésének helyszínét. A film feltárja a bibliai történet mögött húzódó történelmi igazságot és a kereszténység kezdeteit jelentő eseményeket” – olvasható a port.hu-n.

A válogatást összeállította: Wéber Anikó

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu