Szoborkompozíció a jubileumra

508

Nagy Lajos királyt és Vilmos középkori pécsi püspököt ábrázoló szoborkompozíció készül

a Pécsi Tudományegyetem alapításának jövőre esedékes 650 éves jubileuma alkalmából. Az első magyarországi egyetem alapítóinak emléket állító alkotást Kotormán Norbert szobrászművész készítheti el.

Ahogy a felsőoktatási intézmény MTI-hez eljuttatott közleményében olvasható: a szoborkompozíciót 2017. szeptember elsején – a Pécsi Tudományegyetem jubileumi díszünnepségének keretében – a pécsi székesegyház északi oldala és a középkori egyetem közötti sétányon avatják fel. „A Pécsi Tudományegyetem 2017. szeptember 1-jén ünnepli alapításának 650. évfordulóját, mely napot az Országgyűlés a Magyar Felsőoktatás Napjává, a pécsi egyetemalapítás emléknapjává nyilvánított. A PTE 650 Jubileum Stratégiai Konzorciuma 2016. szeptember 5-ével pályázatot hirdetett meg Nagy Lajos király és Vilmos püspök szobrának elkészítése a PTE 650 éves Jubileumára címmel. A pályázat célja az egyetemalapítás eszmeiségének, a műemléki terület és az egyetem mai jelentőségének megfelelő, magas művészi színvonalat képviselő szoborkompozíció tervének és alkotójának kiválasztása volt” – olvashatjuk a pte.hu oldalon.

A meghívásos versenypályázaton való részvételre öt neves szobrászművészt kértek fel. A bíráló bizottság tagja volt Farkas Ádám Kossuth-díjas szobrászművész, Girán János, Pécs korábbi alpolgármestere, Heidl György, a Pécsi Egyházmegye kulturális és tudományos igazgatója, Hóvári János, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatója, valamint Lengyel Péter szobrászművész, a Pécsi Tudományegyetem oktatási dékán-helyettese. A bíráló bizottság szerint Kotormán Norbert pályaműve fejezi ki leginkább a kor szellemiségét, az első magyar egyetem alapításának jelentőségét. A pályamű esztétikai értékei is kimagaslóak, az a gótika sajátosságait is magában viseli – írták.

1.2016.11.30._Nagy_Lajos_kiraly_szobor_bemutato_180
Fotó: Mánfai György

Kotormán Norbert 1967-ben született Békéscsabán, 1994-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerzett szobrász diplomát, majd Villányban szobrász-mesterképzésen vett részt. Művei elsődlegesen – egyéni stílust kialakítva – figurális ábrázolások, sajátosan tömören fogalmazott, ugyanakkor beszédesen formált szobrok. Munkássága ismert Magyarországon, illetve külföldön is, a kortárs képzőművészeti élet aktív résztvevője – ismertette a Pécsi Tudományegyetem közleménye az alkotót.

Forrás: MTI

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu