Példaképünk, Arany János

249

Arany János példája a szorgalom, a tanulás és a munka fontosságára hívja fel az utókor figyelmét

– dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, aki részt vett a költőfejedelem megkeresztelésének 200. évfordulójáról megemlékező református istentiszteleten és koszorúzáson március 12-én Nagyszalontán. Arany János korának paraszti származású nagy értelmiségije volt, mérhetetlen nagy tudásigénnyel és szorgalommal küzdötte fel magát a szegénységből egészen a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkári posztjáig – idézte fel dr. Hoppál Péter, aki szerint a költő életútja arra emlékeztet, hogy a kultúra, az ön- és közművelődés mindenki számára lehetőséget jelent a magasabb életszínvonal eléréséhez. Az államtitkár hangsúlyozta: nem csupán Arany János költői hagyatéka, hanem a szigorú, konok, bibliás partiumi kálvinista identitásban gyökerező személyisége, személyes helytállása, a gondviselésbe és a jövőbe vetett mindenkori bizalma, a hazaszeretetre való szelíd buzdítása is mind példaértékű lehet a mai kor magyarsága számára.

Hoppál Péter kitért arra is: az Arany János-emlékév négy milliárd forintos állami támogatásból valósul meg. A keretből programok mellett infrastrukturális fejlesztéseket is terveznek, többek között Nagyszalontán, Arany János szülőhelyén, valamint Nagykőrösön is, amelyet a magyarországi Arany-kultusz fővárosává szeretne emelni a kormány a helyi emlékhelyek megújításával. Nagyszalonta zarándokhely a magyarság számára – fogalmazott az államtitkár az MTI-nek. Hozzáfűzte: a helyi magyar közösség minden évben megemlékezik Arany János születéséről. A partiumi magyarok identitásuk megőrzése érdekében tett erőfeszítéseiből az anyaországi közösségek is példát meríthetnek.

A magyar kormány rendkívüli kormányzati támogatásából Nagyszalontán jelenleg egy 21. századi igényeknek megfelelő iskola épül, amely bentlakásos szórványkollégiummal is kiegészül, így nem csupán a város 1200 gyermekét, hanem a környékbeli települések magyar fiataljait is egybe tudja majd gyűjteni – hangsúlyozta. Hozzáfűzte: a négyemeletes iskolakomplexumot várhatóan ősszel vehetik birtokba a diákok és tanáraik.

Forrás: MTI

Fotó: hirado.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu