Szellem a fazékból – Sehol egy jó falat

509

Az csak irodalmi közhely, hogy a girhes költő jobb poéta. Nincs erre semmi bizonyíték. A mai világban Petőfi Sándor is kigömbölyödött volna derékban, és pocakot ereszt József Attila is.

Nem árt ezt leszögezni így, a költészet napja táján. Ma az asszony szigorú diétára fogná Vörösmarty Mihályt és Arany Jánost is. Mikszáth Kálmánról nem is beszélve. Mai világunk a kövér költők kora, képviselőnek se álljon kákabélű, kehes ember, hiszen azon rögtön látszik, hogy éhes az istenadta. „Dagadt has: derűs szív” – ahogy Plautus mondja, aki már teleette magát, talán hagy némi morzsát a többieknek is.

Berda József egész életében kövérre szerette volna zabálni magát. A magyar Villon, Rabelais „újpesti zabigyereke”, a Kakuk Marci-képű proletár ínyenc – aki lakatosinasnak tanult, majd hordárból lett költő – szabályos ódákat írt a jó falatoktól roskadozó asztalhoz. A magyar irodalomban nincs még egy poéta, aki ilyen isteni magaslatokba emelte volna az evésről és az emésztésről való beszédet, az étvágytól egészen a pokoli böffenésekig. Berda nyálcsorgató természetességgel verseli meg a meleg disznótöpörtyű illatát, a pirospaprikával meghintett zsíros kenyeret, a téli fülőke gombát, a péklegényt és a kofaasszonyt. Ódát zeng a csülökpörköltről és az illatos-ízes, aranysárgán csillogó gyömbéres húslevesről, a mennybéli Atyának rebeg hálát, amikor eléje teszik a pecsenyekacsát, megrímeli a libamájrizottó receptjét, ölelni-csókolni akarja a tömött libacombot, mint valami asszonyi állatot, profán módon a szentségek közé sorolja a kunsági birkapörköltet, minden étkek legkedvesebbikét.

Őrült haspók, mondják kritikusai, „csak a hasán, torkán keresztül nézi a világot”. Ez persze csak látszat: a hetyke, provokatív hang a külvárosi szabadlegény kétségbeesett szemtelenkedése. Berda folyvást éhes, a párkányi Híd presszóban egyszer meg is tréfálják a legendás Zahovay-egyveleggel (fatányéros szeletelt libamájjal és libavérrel megkoronázva), amiért a költő direkt Pestről utazik le, ám a pincér kétségbeesve eljátssza, hogy a hentest elütötte egy automobil, és a különös ételt csak egy óra múlva szolgálják fel, amikor már Berda pukkadásig teleette magát.

Egy fokhagymaszagú, tüntetően kurta szárú gatyában járó tarisznyás szegénylegényre emlékezik Kosztolányi Dezsőné is. Szerinte Berda mindig annyira éhes volt, hogy már nem is adott a látszatra, rögtön a tárgyra tért, megkérdezte, mit lehet enni.

Hogy a külvilág véleménye mennyire nem érdekelte, arra bizonyíték (Bán Zoltán András cikkéből tudjuk) az a hirdetés is, amelyet 1945. november 25-én adott fel a Magyar Nemzetben: „Ez nem tréfa… Mivel Magyarországon a legnevesebb költők vershonoráriuma 1 liter bor áránál is kevesebb: kéziratgyűjtőknek 1 liter borért egy szabadon választható versem kéziratát adom. (Vendéglősök, kocsmárosok is jelentkezhetnek.) Cím: Berda József, Újpest, Szent Gellért utca 31. szám.”

Élete vége felé már csak egyetlen dolog háborította fel: a szocialista konyha slendriánsága. Többször fellázadt a becsületes magyar gyomor nevében. Gyötrődés című versében például az avas, hullaszínű töpörtyűkről ír, amelyek étvágytalanná, gyomorbeteggé teszik az embert. Az Átkozódásban így kesereg: „Sehol egy jó falat! Még imitt-amott sem.” Majd kifakad: „A dögvész egyen meg titeket szívtelennél szívtelenebb szakácsok, hanyag hentesek, kik életünket, munkánkat keserítitek meg! Ki rontott, ki züllesztett el titeket? Kórházba veletek, operáljátok ki a beleteket, a torkotokat a tömény-sok bűnért, mit a haza éléskamrája ellen elkövettetek!”

Vajon mit szólnának hozzá, ha ezt a verset – elrettentésképpen – néhány élelmiszerboltban kifüggesztenénk?

Vinkó József – hetivalasz.hu

Szellem a fazékból – Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek.”

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu