Online játék Kodály Zoltán nyomában

326

A vetélkedőn egyénileg, csapatban, de akár családdal is részt lehet venni .

Kulturális elemekre alapozó, több generációt is megszólító, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szórakoztató online zenei-műveltségi vetélkedő kezdődik október 2-án Kodály nyomában címmel. Az apropót Kodály Zoltán háromszoros Kossuth-díjas magyar zeneszerző, zenetudós, zeneoktató, népzenekutató születésének 135. és halálának 50. évfordulója adja.

A játékot beharangozó, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) székházában tartott sajtótájékoztatón Lőrinczy György, a teljes projektet felkaroló és finanszírozó NKA alelnöke a következőképpen foglalta össze az online vetélkedő fontosságát és célját: „A Kodály nyomában című játék és a hozzá kapcsolódó program XXI. századi technikákkal, a fiatalok számára közkedvelt módszertannal közvetít klasszikus és elvárt nemzeti műveltséget, tudásanyagot.

Kapcsolódik a kulturális alapellátás elvéhez, hiszen az ország bármely pontjáról és a határon túlról is részt lehet rajta venni egyénileg, csapatban, de akár családdal is.” Ennek kiegészítéseként fejtette ki Bak Lajos, a játék szervezéséért és lebonyolításáért felelős Hírös Agóra ügyvezető igazgatója: a kétszeres Kodály-emlékév miatt – ahogy arra a játék címe is utal – a feladatok főleg Kodály Zoltán zenekutatói, zenepedagógusi és zeneszerzői tevékenységéhez kapcsolódnak majd.

Miért éppen Kodály Zoltán nevét viseli a játék? A választás nem volt véletlen, hiszen Kodály éppen annak a gondolkodásnak és műveltségeszménynek a szimbolikus alakja, amelyet a játék szervezői is hangsúlyozni szeretnének. Hiszen Kodály egész életművét a zenei nevelés eszménye hatotta át. Elég csak a világ szellemi-kulturális örökségévé nyilvánított Kodály-módszerre gondolni, mely a szolmizáció bevezetésével elősegítette az ének- és zenetanulást. De Kodály Zoltánnak köszönhetjük azt is, hogy az utolsó pillanatban összegyűjtötte és megmentette a magyar parasztság népdalkincsét, ösztönözte a kar­éneklést és felvetette az óvodai zenei nevelés ügyét.

A sajtótájékoztatón a szervezők elmondták, hogy a Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere fővédnökségével megvalósuló játék feladatainak összeállítása során az alkotómunkára és a kreativitásra helyezték a hangsúlyt, hiszen a három fordulóból kettőben a nevezőknek maguknak kell létrehozniuk Kodály egy művének felhasználásával valamilyen önálló, új alkotást.

Lehetőség nyílik majd egy Kodály által gyűjtött népdal feldolgozására, egy új szöveg vagy egy új dallam létrehozására, illusztráció készítésére egy Kodály által írt gyermekkari műhöz, vagy egy rövid koreográfia megvalósítására a Galántai táncok vagy a Marosszéki táncok kiválasztott részletére.

A játék részletes leírása a www.kodaly.kjmk.hu oldalon érhető majd el. Emellett számos érdekességet, inspiráló videókat és tartalmakat találhatnak az érdeklődők az esemény Facebook-oldalán (facebook.com/kodalynyomaban), ahol a 2. és 3. forduló közönségszavazása is zajlik majd. A vetélkedő eredményhirdetése december 15-én lesz Kecskeméten.

www.magyaridok.hu – Varga Imre

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu