Megmenteni az idő kincsét

503

Platón ókori görög filozófus fogalmazta meg: minden keletkezőnek pusztulás a sorsa.

A restaurátorok ezt különösen átérezhetik, hiszen naponta szembesülnek a műemlékek sérülékenységével. Az ő feladatuk, hogy megőrizzék a következő nemzedékek számára az emberiség kincseit. Felelősségteljes munka az övék, ezért is fontos a szakemberek közötti párbeszéd, melyre április 11-én egy konferencia adott lehetőséget. RE-Start restaurálás • oktatás • kompetenciák címmel tartottak restaurátorkonferenciát a Magyar Nemzeti Múzeumban április 11-én.

A szakmai egyeztetést Krucsainé Herter Anikó köszöntő szavaival nyitották meg. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkárának üzenete egy Shakespeare-idézettel kezdődött: Mi mentheti meg az idő kincsét az idő elől? – írja Shakespeare, és ez a kérdés – ahogy Platón szavai is – naponta megfogalmazódhat a restaurátorokban, hiszen munkájuk során számtalanszor szembesülhetnek a műemlékek sérülékenységével.

Ezért hatalmas felelősség hárul a kulturális intézményekre és az ott dolgozókra, hiszen meg kell őrizniük az idő múlásától az emberiség kincseit a következő nemzedékek számára – hangzott el a helyettes államtitkár felolvasott beszédében.

Krucsainé Herter Anikó a konferenciára küldött üzenetében megfogalmazta: a restaurálás összetett feladat: tudomány és művészet is. A művelőinek egyszerre kell megfelelniük az esztétikus látvány iránti igényeknek és a hitelességnek is.

A konferencián beszédet mondott Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója is. Megjegyezte: pár hónapja merült fel a konferencia ötlete, mivel a romos, átalakuló múzeumi világban kiemelten fontos, hogy megóvjuk az értékeinket. A konferencia egyik legfontosabb célja, hogy párbeszédet indítson el a múzeumi kurátorok, a múzeumok vezetői, a minisztériumi kollégák, a restaurátorok és restaurátorképzők között.

Varga Benedek megfogalmazta: a restaurátori és múzeumi munka hasonlít a színházéhoz, hiszen amit a látogatóknak nyújtunk a tárlaton – úgymond a színpadon, az mind azon múlik, hogy mit tudunk a háttérben kialakítani, és hogyan tudjuk begyűjteni és megóvni az ország műkincseit. A főigazgató köszönetet mondott a résztvevőknek, amiért ilyen hatalmas számban eljöttek a rendezvényre. Mint hangsúlyozta: a múzeum dolgozóinak nem szabad elfeledniük, hogy a múzeum mindenkié. Mindenkinek – a restaurátoroknak, kurátoroknak, múzeumpedagógusoknak – a munkája szükséges ahhoz, hogy a múzeum teljesíteni tudja feladatait és virágozzon.

ora1
Fotó: mnm.hu

Az egész napos konferencián számtalan témában tartottak előadást a szakembereknek a következő címekkel: A múzeumi műtárgyvédelem jogszabályi háttere Magyarországon, Műtárgyvédelem a múzeumvezetők és a kiállításrendezők továbbképzésében, A Múzeumi Állományvédelmi Program keretében zajló oktatási tevékenységek, A múzeumi állományvédelmi felelős mindennapi tapasztalatai, Milyen restaurátor kompetenciára van szüksége egy kis múzeumnak? – A műtárgyvédelmi munkatárs képzése, A Magyar Képzőművészeti Egyetem képzőművészeti restaurátor képzésének célja, hasonlóságok különbségek, kompetenciák. A konferencia lehetőséget adott arra, hogy elinduljon egy izgalmas és eredményes párbeszéd a magyar műtárgyvédelemről.

Kultúra.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu