Verselek, szavalok: tehát vagyok

185

Gondolkodom, tehát vagyok – mondta Descartes francia filozófus.

Gondolataink egyik legszebb kifejezésmódja pedig nem más, mint a vers. A költészet tesz minket emberivé, közelebb hoz egymáshoz és saját magunk megértéséhez is – ezt érezhették mindazok – gyerekek, ifjak, idősek, szakemberek –, akik április 11-én részt vettek a költészet napi ünnepségen József Attila szülőházában.

„Volt az ember. Járt, megállt, szétnézett, / Aztán azt mondta: Körtefa vagyok. / S gyökere lett a föld, dereka a magasság, / Lombja az ég / És körtét ettek a bogarak, / A madarak, az éhes csillagok” – írta József Attila Szólt az ember című versében. Az ő születésnapján, április 11-én ünnepeljük a magyar költészet napját, és mi mással emlékezhetnénk rá, ha nem egy versével, amelyet közösen szavaltak el általános és középiskolások, fiatalok és idősek, irodalmi szakemberek és vendégek. Mindenki, aki szereti a költészetet. A versválasztás sem véletlen: az ünnepi megemlékezést Ferencvárosban, a József Attila Emlékházban tartották – ott, ahol a költő is született több mint 100 éve, 1905-ben. A gangos ház belső udvarán egy körtefát ültettek, mellette olvasható a Szólt az ember című alkotás. Az emlékhelyen 2012-ben nyílt tárlat József Attila életéről, melyet 2014-ben felújítottak, és 2016-ban elnyerte az Év Kiállítása-díjat. Ezt is ünnepelték az épület udvarában az egybegyűltek.

_D0A0459_Copy

Legyen a vers mindenkié!

A vers évezredek óta az emberi gondolat megnyilatkozási formája és tápláléka. Az olvasó nemcsak gyönyörködik benne, hanem élvezi is a tartalmát, amelyben gyakran magára ismer. Ezért van szükség a költészetre – mondta el dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, aki idézte József Attila szavait is: „Nem szükséges, hogy én írjak verset, de úgy látszik, szükséges, hogy vers írassék, különben meggörbülne a világ gyémánttengelye.”

Bár az év többi, 364 napján is fontos a költészetre odafigyelnünk, mégis szükségesek azok a pillanatok, amelyek mindannyiunk tekintetét odaszegezik az élet legjelentősebb eseményeire. Ilyenkor a versekre, alkotókra, a magyar irodalom múltbéli eredményeire és jelenére figyelünk – hangsúlyozta Hoppál Péter, hozzátéve: április 11-én kinyilvánítjuk, hogy a magyar kultúrában milyen fontos szerepet játszik a vers.

_D0A0306_Copy

Az államtitkár elmesélte: kamaszkorukban az éjjeliszekrényükön tartották József Attila verseskötetét a Biblia mellett. Reményét fejezte ki, hogy az ünnepségen megjelent fiatalok is őríznek személyes élményeket a versekről. Mint mondta: fontos, hogy minél fiatalabb korban megszülessen ez az élmény, és támogatni kel azokat a kezdeményezéseket, amelyek közelebb viszik a költészetet az emberekhez. Kiszámolta, a kormány 842 millió forintnyi forrást szentelt a költészet népszerűsítésére különböző pályázatok, irodalmi rendezvények támogatásával. Szavait az államtitkár azzal zárta: legyen a vers és a kultúra mindenkié!

Fantasztikus lelki adomány

Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az új technikai eszközök nemcsak akadályozni, de segíteni is tudják a költészet, az irodalom terjedését. Példaként hozta fel, hogy a PIM egyik rendezvényén Szabó T. Anna költő a telefonjáról olvasta fel versét, amelyet épp odafele fejezett be. A főigazgató hangsúlyozta: a vers fantasztikus játékra hív minket, olyan gondolatok megfogalmazására ad lehetőséget, melyek újra és újra magával ragadhatják az olvasót. Az Arany János-emlékév kapcsán kiemelte: boldog az az ország, ahol egy kétszáz éve született költőnek ekkor a kultusza. A hallgatóság figyelmét arra hívta fel: tekintsük a költészet napját emlékeztetőnek arra nézve, hogy a versolvasás egy fantasztikus lelki adomány.

_D0A0404_Copy

A megemlékezésen dr. Bácskai János polgármester átadta Ferencváros József Attila-díját H. Bagó Ilonának, a PIM Kiállítás-szervezési és Rendezési Főosztálya vezetőjének. A szakember nevéhez számtalan kiállítás koordinálása és rendezése fűződik, többek között a 2012-ben kialakított, majd 2014-ben felújított Eszmélet című tárlat is a Gát utcában, József Attila szülőházában.

A költészet betlehemi jászola

Dr. Bácskai János elmondta: a tárlat egy egész életművet tömöríti a magyar költészet betlehemi jászolába, azaz a költő szülőházába, és H. Bagó Ilonának köszönhetik, hogy aki egyszer ellátogat a falai közé, többször is visszatér, mert néhány óra kevés arra, hogy megismerje József Attila életét. H. Bagó Ilona válaszában elárulta: a mai nap azért fontos a számára, mert úgy érzi, ezzel a díjjal Ferencváros közössége őt is befogadta. Megköszönte a polgármesternek, hogy szabad kezet adott neki a kiállítás tervezésénél, és kiemelte: a tárlat sikere nemcsak az ő, hanem a kollégái érdeme is, akik segítették megvalósítani a terveit.

_D0A0469_Copy

A rendezvényen koszorúkat helyeztek el a szülőház falán, és fellépett az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilmben szerepelő énekkar: a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola kórusa is. Sőt: közös éneklésre is meginvitálták a résztvevőket, megtanítva nekik a filmben is elhangzó dalt. Itt tényleg MINDENKI énekelt és szavalt, így József Attila versének utolsó két sorával zárult a megemlékezés: „Szólt az ember, szólt, megállt és elment /S csak azt nem mondta, hogy ember vagyok.”

Wéber Anikó

Fotó: Csákvári Zsigmond

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu