Hencze Tamásra emlékezünk

348

Életének 80. évében, január 21-én elhunyt Hencze Tamás festőművész, grafikus.

Az itthon és külföldön is elismert, kísérletező szellemű képzőművész a festészet határait feszegette, sajátos technikáját az 1960-as évek végére fejlesztette ki. A Kossuth-díjas alkotót, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagját az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.

Hencze Tamás 1938-ban, Szekszárdon született. Kirakatrendezőnek tanult, majd dekoratőrként és reklámgrafikusként dolgozott. 1960-tól a Zuglói Kör tagja volt. 1961-ben kijutott Párizsba, ahol a neoavantgárd képzőművészeti stílusok mély benyomást tettek rá. Az Iparterv I-II. (1968-69) kiállításain op-art stílushoz közelítő képeivel szerepelt.

Az 1960-as évek közepén színes és szürke gesztusfestészettel kísérletezett, majd megtalálta sajátos képtípusait. A vásznakra négyzetháló elrendezésben sokfokozatú árnyékkal kísért, elmosódó szélű foltokat vitt fel szórópisztollyal, gumihengerrel. Munkái az op-art stílussal mutatnak hasonlóságot.

Az 1970-es évek elején a konceptuális művészet volt rá hatással, szitanyomatokat, land art vázlatokat alkotott. Emellett akciózott is: vásznakat égetett el, ebből diasorozatot készített.

Folyamatosan foglalkoztatta a festészet határainak feszegetése, újraértelmezése. Az 1980-as évek végére alakult ki sajátos festési nyelvezete: gumihengerrel és takarással egyenletes színt és tónust ért el, majd a forma közepétől a széle felé haladva sötétebb tónusokkal illuzórikus térhatást keltett. Ekkor festette háromszög alakú piramis és trapéz képeit formázott vásznakra.

Számos kollektív és önálló kiállításon szerepelt itthon és külföldön. 1980-ban részt vett a Velencei Biennálé magyar pavilonjának tervezésében. Egyéni tárlattal 2004-ben szerepelt a KOGART Házban.

H16A1636_1_kicsi

2004 óta volt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. Munkásságát többek között Pannónia Biennálé díjjal (1969), érdemes művész kitüntetéssel (1989) és Kossuth-díjjal (2004) is elismerték.

Az elhunytat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a családdal egyetértésben saját halottjának tekinti.

MTI/Kultúra.hu

Fotó: Virág Judit Galéria, deakgaleria.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu