Formás száraztészták

317

Abban mindenki egyetért, hogy a tészta, mint olasz nemzeti eledel hódította meg a globális gasztronómiát. Pedig tésztát készítenek és esznek Kínától Spanyolországig, Thaiföldtől Oroszországig. De ahogy ők csinálják, abból nem lett akkora szám.

A napjainkban oly népszerű tészta, olasz nevén pasta, eredetéről több történet is szól. Maguk az olaszok egészen az ókorig, mi több az etruszkokig vezetik vissza, mások Marco Polo kínai útjaihoz kötik, miszerint ő hozta volna a receptet Kínából, mikor 1295-ben visszatért.

A kezdetben friss tésztát már a XII. században is szárították, aminek a meleg, száraz éghajlatú Nápoly felelt meg a legjobban. Az igazi térnyerése viszont a XVII. századdal kezdődött, amikor a szegénység és a népességnövekedés miatt szükségessé vált egy nagy tömegű, jól tárolható, olcsó élelmiszer előállítása.

A tésztagyártás gépesítésének első lépéseit II. Ferdinánd nápolyi király tette meg, aki nem szenvedhette, hogy lábbal gyúrják a tésztát, s felfogadott egy mérnököt a feladat megoldására, aki ennek a feladatnak eleget téve, megalkotta a tésztagyúró gépet. Az első tésztagyártó céget pedig, a mai is működő Buitonit, Giulia Buitoni alapította, jegygyűrűjének eladásával teremtve elő a szükséges alaptőkét.

Tésztaszótár:
Linguine – vékonymetélt
Tagliatelle – laposmetélt
Pappardelle – szélesmetélt
Fettucini – vastagmetélt
Cirioline – hosszúmetélt
Capellini – cérnametélt
Bretelloni – fodros metélt                                     
Penne – tollhegytészta
Lasagne – laptészta
Orecchiette – kagylótészta
Fusilli – orsótészta
Taglierini – vékonymetélt
Farfalle – pillangótészta                                                       
Maccaroncelli – makaróni                                                            
Rigatoni – bordás csőtészta
Rissoni – rizsszemtészta
Stellette – csillagtészta
Cannelonni – vastag csöves tészta
 
A legismertebb és legelterjedtebb olasz tésztát a megszálló szaracénok hozták be Európába a 19. század környékén. A spagetti a legolaszosabb tészta. Az olasz konyha tipikus étele, társítva a carbonara, gombás, csirkés és egyéb szavakkal. A hosszú, vékony tésztaszálakat bolognai vagy milánói szósszal és reszelt sajttal eszik világszerte. Az általunk ismert mellett van egy vékonyabb (angyalhaj spagetti) és egy vastagabb (spagettoni) változata is. A spagetti az olasz spaghetto szó többes számából ered, mely a „spago” kicsinyítőképzős alakja. Jelentése: „vékony húr”. Így a „spagetti” szó nyelvtanilag „kicsi húrnak” is fordítható.
 
Penne
 
Olyan, mint a csőtészta, csak ferdén hegyesre vágott. A tintával töltött tollak hegyére hasonlít, innen a magyar elnevezése is: tollhegytészta.
Zöldséges szószokkal, húsos-tejfölös ragukkal fogyasztják. Különösen kényes a főzésre, hiszen olaszosan, azaz – al dente – ízletes igazán.      
 

 

Metéltek
 
A metélt tészták vastagsága különböző. A széles-, vastag-, keskeny-, hosszú- és cérnametélt sokféleképpen használhatók. A vastagabbakat zöldfűszeres – zöldséges – olívás öntettel fogyasztják, de a szószok változatainak csak a képzelet szab határt. A vékonyabbakból egyebek mellett grízes, mákos és krumplis tészta készülhet, a cérna pedig hús- vagy csontlevesbe kerül, de rakott édesség alapja is lehet.
 

 

Fusilli
 
A csavart tészták ízlésesen mutatnak a salátákban, rakottasokban, ahol a látvány is fontos. Még étvágygerjesztőbbek a különböző színű változatok. Ha az alaptésztát spenóttal keverik, zöld, ha paradicsommal, céklalével, akkor piros lesz. Létezik fekete tészta is, ezt tintahal tintájával színezik.
 

 

Cannelloni
 
A kb. 5 cm átmérőjű és 10 cm hosszú , cső alakú tészta töltelékkel együtt készül. Kapható készen, de téglalap alakúra nyújtott tésztából mi magunk is feltekerhetjük. Hagyományosan spenótos, sajtos vagy húsos töltelékkel a legfinomabb. Szárazon bele kell helyezni a belevalót, tálba fektetni, mártással (paradicsom vagy besamel) leönteni, és forró sütőben megsütni.
 
 
Makaróni vagy csőtészta
  
Hagyományosan nagyiparilag készül, üreges, kb. 25 cm hosszú tésztaszál. Társa a rövidcső, ezt 2-3 cm-es darabokra vágják. Olaszországban húsos vagy olívás – zöldfűszeres szósszal fogyasztják, mifelénk sajtos-tejfölös változata is népszerű. Angol nyelvterületen cheddar sajttal sütve készítik, Távol-keleten pedig sonkás-tojásos változata kedvelt.
 
 
Masni – vagy pillangótészta
 
Az 1500-as évekből, az észak olasz Emilia tartományból származik a farfalle tészta. A szó jelentése: pillangó, de gyakran masninak is nevezik. A téglalap alakú tésztadarabokat közepén összenyomták, így alakult ki a pillangó szárnyaira hasonló forma. Egyszerűen olívaolajjal is nagyon finom, de salátákban is jól mutat.
 

 

Lasagne
 
A nagy, szabályos, téglalap alakú lapokat egymásra fektetik, közéjük húsos mártást (általában bolognai szószt és besamelmártást) öntenek, majd reszelt sajttal meghintve, forró sütőben megsütik. A tölteléket bátran lehet változtatni, édes mártás, gyümölcs is kerülhet a lapok közé.
 
 
Levestészták
 
A húslevesek leggyakoribb kísérője a levestészta. Fontos, hogy ezeket nagyon kevés ideig kell főzni, pár perc alatt elkészülnek. Csak akkor keverjük a levesbe, ha azonnal elfogyasztjuk, egyébként külön tároljuk. Akkor a legfinomabb, ha a levesből kimert lében fő. Legkedveltebb a cappelini / cérnametélt, és a stellette / csillagtészta.
 

 

Tarhonya
 
A tarhonya egy magyar száraztésztaféle. Igazi Hungarikum! A rostán átmorzsolva gömbölygetett tésztát tarhonya néven csak 1788-ban és az azt követő években írták le először, mégpedig verses művekben. Az elődök a középkori apró tésztaformák voltak. Elkészítése igen munkaigényes, később ezért foglalta el a helyét a reszelt tészta. Legjelentősebb az alföldi parasztok táplálkozásában volt öregtarhonya, keménytarhonya, sűrűtarhonya, pirított tarhonya formájában. Az étel eredetije feltehetőleg

V.N

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu