A zene nagy mestere Fertődön

248

A korhű hangszereket megszólaltató Haydn-fesztivállal folytatódik augusztus 19-én a fertődi Eszterházi Vigasságok programsorozata

, a szeptember 4-ig tartó koncertekkel Joseph Haydn zeneszerző életműve előtt tisztelegnek egykori otthonában. A bécsi klasszikus zene nagy mestere harminc évig élt és alkotott a fertődi Esterházy-kastélyban. A fesztivál nyitó hétvégéjén, augusztus 19-én a nemzetközi zenészekből álló Esterházy Hofkapelle Haydn párizsi bemutatóinak helyszínét, az Olympique Lodge-t és annak fényűző zenei életét idézi meg Julien Chauvin francia hegedűművész vezetésével, míg augusztus 20-án a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar Haydn két késői remekművét, a 104-es London szimfóniát és a Harmoniemesse-t játssza. Mindkét darabot Vashegyi György vezényli majd.

Másnap a francia Les Ambassadeurs zenekar skót népdalok feldolgozásait adja elő korhű hangszereken, Roslin kastélya címmel. A zenekart Alexis Kossenko vezeti, a koncerten Claire Debono szoprán, Jeffrey Thompson bariton és Thomas Doilé tenor énekesek működnek közre, míg augusztus 26-án az osztrák Pandolfis Consort Mécs Károly Kossuth-díjas színművésszel egy korabeli, hiteles vonóskvintett-átiratban adja elő Haydn 1797-ben írt, Teremtés című művét. Másnap Haydn és tanítványa, Ignaz Pleyel 1791-92-es londoni vetélkedésének versenyművei csendülnek fel a Marionettszínhában. A koncerten az Eszterházy Hofkapelle működik közre, a darabokat Rácz Márton vezényli.

Ezt követően augusztus 28-án The Spirit’s Song címmel Mozart, Haydn és Schubert természet ihlette dalai csendülnek fel a kastélyban. A hangversenyt Baráth Emőke szoprán előadásában hallhatja a közönség, akit Fábri Flóra kísér zongorán. Végül szeptember 2-án a zeneszerző korai alkotói korszakából hallgatunk darabokat. A Mesteri felfedezés című hangversenyen az olasz Enrico Onorfi, Marco Frezzato, Riccardo Doni és Kertész Ágnes lépnek színpadra, míg szeptember 3-án A siker két arca címet viselő hangversenyen Haydn és Schubert műveit adja elő Nicholas McGegan karmester vezényletével a Capella Savaria együttes. A koncerten hegedűn szólót játszik Kalló Zsolt.

A fesztivál záró napján, szeptember 4-én a Haydn és a cigányok című hangversenyen Monica Huggett hegedű- és Somlai Petra fortepiano-művész mutatja be Haydn és kortársainak magyar ízlés szerint fűszerezett táncait és műveit. Az Eszterházi Vigasságok programsorozata idén október 22-ig tart a fertődi Esterházy-kastélyban, ahol szeptember 9. és 18. között rendezik a VIII. Haydn Vonósnégyes Fesztivált, október 1. és 22. között pedig az Őszi fesztivált.

Forrás: MTI

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu