„A hősöket nem felejtjük”

484

Elkészült az 1956-os emlékév hivatalos dala és imázsfilmje.

Az Egy szabad országért című dalt először augusztus 16-án a Petőfi Rádióban mutatják be. A Desmond Child magyar-amerikai állampolgárságú zeneszerző által írt számot többek között Wolf Kati, Péter Szabó Szilvia, Radics Gigi, Nagy Feró, Sasvári Sándor, Vastag Csaba, Vastag Tamás, Molnár Ferenc „Caramel” és Lakatos Mónika adja elő.

Az énekeseken kívül a Romengo, Pál István és zenekara, a Hooligans, valamint egy ötventagú kórus is része az előadásnak, amelyhez egy videoklip is készül a felvétele során készített kép- és hanganyagból, és egy werkfilmet is forgattak. A dal angol változatban is hallható lesz Land of the Free címmel – hangzott el a Terror Háza Múzeumban tartott sajtótájékoztatón augusztus 15-én.

Felidézték, hogy a több világslágert is jegyző zeneszerzőt Orbán Viktor miniszterelnök idén áprilisi washingtoni látogatásakor kérte fel arra, hogy írjon 1956 emlékére egy dalt, amely egyszerre tiszteleg a múlt áldozatvállalása előtt és fordul a jövő felé. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, az 1956-os emlékévet szervező bizottság ügyvezető elnöke elmondta: legfontosabb céljuk, hogy a megemlékezésbe minél szélesebb körben kapcsolódjanak be különböző emberek, közösségek, és minél gazdagabb formában mutassák be azt, hogy mit jelent számunkra 1956, a forradalom és szabadságharc.
Hozzátette: már több száz sikeres pályázó valósíthatja meg tervét a kormány által biztosított támogatásból. Gazdagodnak a formák is, és mélyül a tartalom. Egy ilyen évforduló arra is lehetőséget adhat, hogy 1956-ról többet megtudjunk, hiszen számos részletet, tényt, összefüggést eddig kevésbé ismertünk.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ma már egyre kevesebben vannak azok, akik aktívan részt vettek az eseményekben, ezért fontos az akkori legfiatalabb korosztály emlékeinek összegyűjtése. „Elmennek az élő tanúk, a hősök, az áldozatok, a mártírok” – mondta, hozzátéve: ezért is szomorú, hogy 2006-ban elmulasztottuk az esélyt. Mint rámutatott, nekik jár az elégtétel, az emlékév nekik szól, hogy azt gondolhassák, mégis van történelmi igazságtétel.

A 60. évforduló alkalmából megvalósuló emlékév azonban a jövőnek is szól, legalább annyira mint a múltnak. Ha nem sikerül megszólítanunk a jövő nemzedéket, ha nem tudjuk közel vinni hozzá 1956-ot, akkor hiába emlékezünk – hangsúlyozta Balog Zoltán. Fontos feladatnak nevezte a családtörténetek továbbadását, összegyűjtését, és azt is, hogy a közemlékezetben – a modern technika eszközeit is felhasználva – olyan nyelven szólaljunk meg, amelyet a 21. század generációi értenek.

kedd

Az apai ágon magyar zeneszerző, Desmond Child alkotásáról úgy vélte: a dal hangvétele olyan, amelyben több generáció találhat magára és egymásra. „A lendület és ez a fajta – jó értelemben vett – harciasság az, amelyet ’56-ban mindenképpen fel kell fedeznünk újra” – mondta a miniszter, hozzátéve: látnunk kell a hősöket, és hogy ez a mi szabadságharcunk, amelyben mostani szabadságunk is gyökerezik.

Kitért arra, hogy vannak művészek, akik azzal együtt vállalták a fellépést, hogy számos dologban nem értenek egyet, ám néhány fontos dologban igen. „Miben értsünk egyet, ha nem 1956 örökségében?” – fogalmazott, kiemelve: a 21. századi Magyarország nem érthető 1956 öröksége nélkül.

Vastag Csaba – aki a producerként is részt vett a munkában – és Péter Szabó Szilvia énekes arról beszélt, hogy a zenével mindent ki lehet fejezni, legfőképpen a szabadságot és az érzelmeket. Úgy vélték: a legszebb és legjobb utat találták meg arra, hogy méltón emlékezzenek 1956 hőseire és mártírjaira.

A sajtótájékoztatón levetítették az imázsfilmet is, amelynek központi eleme az a gesztus, amellyel a ma magyarjai együtt mondanak köszönetet 1956 hőseinek. A filmben a hétköznapi emberek mellett ismert, fiatal művészek és sportolók – Molnár Ferenc „Caramel”, Dzsudzsák Balázs, Ákos, Szécsi Zoltán, Weisz Fanni, Csányi Sándor, Tompos Kátya, ifjabb Vidnyánszky Attila és Trokán Nóra – szerepelnek.

Az imázsfilm az 1956-os emlékév honlapján és Facebook-oldalán már megtekinthető, és hamarosan a televíziókban is látható lesz. A megemlékezésekhez, programokhoz forrást biztosító pályázati kiírásokra eddig több mint 1500 pályázat érkezett be, az emlékbizottság mintegy 950-ről döntött is, és közülük csaknem 700-at támogatott – hangzott el a sajtótájékoztatón. Mint elmondták, ősszel oktatási program is indul, amelynek keretében mintegy ötezer pedagógust készítenek fel arra, hogy átadja a felnövekvő nemzedéknek azt az érzést, amelyet az imázsfilm zárómondata kifejez: „Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak”.

Forrás: MTI

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu