Világháborús emlékművek újultak meg

337

Több mint háromszáz I. világháborús emlékmű újult meg

, valamint több kulturális rendezvény valósult meg az elmúlt két évben a Nagy Háború centenáriumi emlékév keretében – mondta el Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára július 28-án Budapesten.

„Szomorú emléknap van ma, hiszen 102 évvel ezelőtt ezen a napon indult el az I. világháború, vagy ahogy akkor hívták a Nagy Háború, amely teljes mértékben megváltoztatta az emberiség történetét” – fogalmazott az államtitkár az I. világháborús emlékév elmúlt két évének eseményeiről beszámoló július 28-ai, budapesti sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta: a két éve létrejött Centenáriumi Emlékbizottság pályázatainak köszönhetően eddig több mint 300 világháborús emlékmű újult meg. Emellett több mint kétszáz kulturális rendezvényt, 30 kötet megvalósulását és félszáznál több filmforgatókönyvet támogatott a bizottság 710 pályázaton keresztül. A központi keretből 596 millió forintot osztottak szét.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár és a Balassi Intézet a Nemzeti Múzeummal, Nemzeti Levéltárral és a Nemzeti Színházzal közösen folyamatosan kiemelt rendezvényeket valósítanak meg. Az emlékezés éve alatt a Centenáriumi Emlékbizottság további célja, hogy minden magyarországi I. világháborús emlékhely méltó állapotba kerüljön.

Felidézte, hogy Magyarország számára is nagy emberáldozatot követelt az első világháború: 662 ezren vesztették életüket, kétszer annyian mint a II. világháborúban elhunyt magyar katonaáldozatok. Mindezek mellett több százezren hadifogságba estek és megsebesültek.

„Feladatunk, hogy méltóképpen megemlékezzünk róluk, hiszen a 20. század történelme nem nyújtotta azt a lehetőséget, hogy folyamatosan emlékezzünk ezekre a hősökre és azokra, akik hőstettet hajtottak végre” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a II. világháború utáni kommunista időszak nem vállalta a történelmi folytonosságot és több I. világháborús emlékművet számoltak fel.

Gyutai Csaba, a Várkert Bazár ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy az emlékév alkalmából egy éve nyílt Új világ született című kiállítás eddig több mint 19 ezer látogatót vonzott. Kiemelte, hogy a tárlat köré több tanulók számára szóló programot is szerveztek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a napokban kezdődnek el a kiállítás bővítésének munkálatai, amely a tervek szerint novemberben nyílik az épület felső szintjein. Az új rész Magyarország viszonyrendszerét mutatja be a háborúhoz a trianoni időszakig.

Elmondta, hogy az északi palotában augusztus 18-án a Kogart Alapítvánnyal közösen nyílik a Várkert Bazár új kiállítása Pablo Picasso, Szalay Lajos és a szlovák Koloman Sokol műveiből.

Beszélt a Várkert Bazár Ember az embertelenségben elnevezésű új alkotói pályázatáról is, amelyre minden korosztályból dalszerzeményekkel, különféle képzőművészeti alkotásokkal, filmekkel vagy írásokkal pályázhatnak az érdeklődők december 1-ig.

Forrás: MTI

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu