Folytatódik az állatkert fejlesztése

274

Átadták az intézmény új kiszolgáló zónáját.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben zajló fejlesztések eredményeként június 22-én átadták az intézmény új kiszolgáló zónáját, amelyben állatorvosi állomás és a központi takarmánykonyha is helyet kapott. Az eseményen dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta: a további fejlesztések eredményeképp olyan állatkertünk lesz, amilyen senki másnak a világon.

Tovább folytatódnak a fejlesztések a Fővárosi Állat- és Növénykert új, 7,3 hektárnyi területén. Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, dr. Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes, valamint prof. dr. Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója részvételével június 22-én átadták az új kiszolgáló zónát, fél év múlva megnyílhat a Holnemvolt Vár, az elkövetkező években pedig a Pannon Park, valamint az Állatkert és a Széchenyi fürdő látogatóinak parkolási igényét szolgáló, 700 férőhelyes Hermina Garázs is elkészül.

Az új kiszolgáló zóna épületének átadását követő sajtótájékoztatón dr. Hoppál Péter elmondta: június 21-én jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányhatározat, amelynek értelmében a kormányzat megnövelt forrásokkal támogatja a Fővárosi Állat- és Növénykert megújítási programját, hogy annak eredeti terve ne sérüljön. E határozat értelmében az intézményben zajló munkálatokat és az eddig tervezett és rendelkezésre álló 25 milliárd forintos forrást a kormány további 18,7 milliárddal egészíti ki annak érdekében, hogy az Európában egyedülálló koncepció megvalósulhasson. Így összesen 43, 7 milliárd forint áll rendelkezésre a beruházás megvalósításához. „Időközben kiderült, hogy a tervezés és az első kormányhatározat óta eltelt időszakban számos kivitelezési projektelem olyan mértékben drágult, hogy nem lehetett azt mondani: az eredeti forrás akár 10 vagy 20 százalékos növekedésével ez a program megvalósítható lesz”, ezért volt indokolt ez a jelentős mértékű forrásnövelés – fogalmazta meg dr. Hoppál Péter.

_D0A4779_Copy

Mivel a magyar kormány határozott a fejlesztések megvalósításához szükséges többletforrások biztosításáról, az eredeti koncepció valósulhat meg, ez pedig azt jelenti, hogy 2020. december 31-ére olyan fejlesztés fejeződik be, mely a világ élvonalába repíti Budapestet és Magyarországot. „Olyan állatkertje, amilyen nekünk lesz, nem lesz senki másnak” – zárta beszédét dr. Hoppál Péter, aki arról is szólt: természetismereti, biológiai többletet ad a vendégek számára az állatkert-látogatás, akik a jövőben egy még nagyobb és innovatívabb intézményben barangolhatnak és tanulhatnak. Nagyon hasznos és hatékony a közművelődésnek ezen lehetősége – emelte ki, majd hozzátette: évente körülbelül egymillió ember keresi fel a budapesti állatkertet, így a közművelődés és a körülöttünk lévő környezet iránti felelős gondolkodás tekintetében óriási felelősség az, hogy ez az egymillió ember mit és hogyan lát. Közművelődési és köznevelési, oktatásügyi szempontból is fontos objektuma a kulturális intézményrendszernek a Fővárosi Állat- és Növénykert, melynek megújítása kiemelt jelentőségű nemzeti és nemzetközi célokat szolgál.

_D0A4772_Copy

A sajtótájékoztatón dr. Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes elmondta: a Fővárosi Állat- és Növénykert beruházási programja a főváros számára is fontos, hiszen nagy öröm, hogy a hazánkba látogató turisták egy fénykorát élő, egyre növekvő területű intézményt fedezhetnek fel, mely hamarosan „Európa – vagy talán a világ – legszebb állatkertje lesz”. Dr. Bagdy Gábor azt is bejelentette: a hiányzó többletköltségeket a fővárosi önkormányzat biztosítja, amely közgyűlésén arról is döntött, hogy meghosszabbítja prof. dr. Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatójának mandátumát.

A sajtótájékoztató résztvevői prof. dr. Persányi Miklós rövid prezentációjából tájékozódhattak arról, milyen fejlesztések előtt áll, illetve milyen terveket valósított meg eddig a Fővárosi Állat- és Növénykert. Az intézmény a megszüntetett Vidámparktól örökölt és a hozzá kapcsolódó új területeken négy fő fejlesztést valósít meg: a Holnemvolt Várat, a Pannon Parkot, a Hermina Garázst és egy új kiszolgáló zónát. Ezek közül az új kiszolgáló zóna már most is üzemel, a Holnemvolt Várat nagyjából fél év múlva fogják átadni, a Hermina Garázs és a Pannon Park kialakítását pedig várhatóan az évtized végéig fejezik be. A korábban Mesevárként emlegetett Holnemvolt Vár a napokban kapta meg végleges nevét – árulta el prof. dr. Persányi Miklós, aki arról is beszélt: a kisgyermekes családok igényeihez igazított, tematikáját tekintve a magyar mesék állatvilága köré szerveződő, simogató állatkert karakterű, illetve játszóházzal kiegészített bemutatóhelyet részben az egykori Vidámpark területén, részben pedig olyan területen alakítják ki, amely mindig is az állatkerthez tartozott, csak eddig üzemellátási célokra használták.

_D0A4733_Copy

A Pannon Park az egykori Vidámpark területének nagyobbik részét, nagyjából öthektárnyi területet fog elfoglalni. Ebben a tematikus bemutató komplexumban a Pannon ősvadon világát igyekeznek majd feleleveníteni – árulta el az intézmény igazgatója, hozzátéve: a Liget Budapest Projekt keretében készülő Hermina Garázs 700 gépjármű részére kínál majd parkolóhelyet, melynek eredményeképpen a felszínen növekedni fog a zöldterület. Az új kiszolgáló zóna, melyet a sajtó képviselőinek körében adtak át június 22-én, a volt vidámparki terület leghátsó, a Hungária körúti felüljáró és a vasút felé eső sarkában, illetve az ahhoz kapcsolódó, az egykori Vidámpark mögötti övezetben terül el. Az irodák már februárban átköltöztek a régi szolgálati épületből az ISZKI Országos Toxikológiai Intézet volt épületébe, az újonnan felépített üzemellátási épületbe pedig június első felében kerültek át az ide szánt funkciók: a műhelyek, az öltözők, illetve a takarmánykonyha is.

_D0A4754_Copy

A sajtótájékoztató keretében a résztvevők megtekinthették az új kiszolgáló zónát, az új állatorvosi állomást, a központi takarmánykonyhát, a műhelyeket, illetve egyéb kiszolgáló létesítményeket, így saját szemükkel győződhettek meg arról, hogy olyan színvonalas fejlesztés vette kezdetét, melynek eredménye nem lesz más, mint egy olyan állatkert, amilyen nincs máshol a világon.

Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu