Az év múzeuma és kiállítása

203

Az idei Múzeumok Majálisán adták át a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elismeréseit:

Az év múzeuma a kiskunhalasi Thorma János Múzeum lett, Az év kiállítása díjat pedig a Soproni Múzeum Macskakő Gyermekmúzeum és közösségi tér című állandó tárlata kapta. Felkerestük a két intézményt, melyek arról meséltek, szerintük minek köszönhetik az elismerést.

„A kemény munka gyümölcse Az év múzeuma kitüntetés, amelyet már második alkalommal sikerült elnyernünk. Nagyon büszkék vagyunk erre a címre és örülünk annak, hogy ezzel ismerték el a tevékenységünket.”

 Így fogalmazott a kiskunhalasi Thorma János Múzeum igazgatója, Szakál Aurél, aki elmondta: „a 2017-es évben a múzeum kapott egy majdnem egymilliárd forint értékű adományt dr. Bay Miklós és dr. Bay Éva gyűjteményéből. Ennek köszönhetően 70 nagybányai műalkotás, kilenc szobor és 61 festmény került az intézmény tulajdonába. A Bay-gyűjtemény 35 alkotó műveiből, köztük 18 Thorma-festményből áll, melyek különösen kedvesek az intézmény számára.” Hozzátette: „ha ezt a gyűjteménygyarapodást nézzük, valamint a Thorma János festménykiállítást, akkor kijelenthetjük: a múzeum 115 nagybányai művel büszkélkedhet”.

„Ez a gyűjteménygyarapodás, a múzeum épületének körülbelül 500 négyzetméteres bővítése, valamint egyéb érdemeink is hozzájárultak ahhoz, hogy elnyertük Az év múzeuma 2018 címet” – mondta el Szakál Aurél, kiemelve: „nagy öröm, ha egy intézmény ezzel a címmel büszkélkedhet, hiszen ebből joggal gondolhatja azt a látogató, hogy ez olyan múzeum, amelyet érdemes megnézni”.

Kep2
Thorma János Talpra magyar! című festménye a Thorma Galériában

„Az a célunk, mint minden múzeumnak: gyűjteni, rendszerezni és bemutatni. A kiskunhalasi járás és környékének területi múzeumaként ezt a területet szeretnénk szolgálni és fontosnak tartjuk, hogy a múlt emlékeit megőrizzük és bemutassuk azoknak, akik ellátogatnak hozzánk” – jegyezte meg Szakál Aurél.

A kiskunhalasi Thorma János Múzeum programjairól, kiállításairól ITT találtok részletes információt!

Az év kiállítása díjat a Soproni Múzeum Macskakő Gyermekmúzeum és közösségi tér című állandó tárlata kapta, amely a régmúlt időkben élő emberek mindennapjait mutatja be a gyermekek számára.

A_Macskako_kiallitas_kuratorai
A Macskakő-kiállítás kurátorai:
Szabadhegyi Zita, dr. Tóth Imre és Martos Virág

 Dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója, a tárlat kurátora arról beszélt: ez a díj rendkívül fontos visszaigazolás az intézmény számára. „Azt tapasztaljuk, hogy azok a gyermekek, szülők, nagyszülők és pedagógusok, akik látogatják ezt a kiállítást, nagyon elégedettek, de rendkívül örülünk ennek a szakmai visszajelzésnek, hiszen ez azt jelenti, hogy tárlatunk szakmai szempontból is megállja a helyét: jó módszertani alapokra épült. Ez az elismerés megerősít minket abban, hogy jó úton haladunk.”

„Részben a kiállítás innovatív jellege miatt kaptuk meg Az év kiállítása címet, ez pedig örömmel töltött el minket, hiszen különleges koncepció szerint dolgoztunk. A kiállításokat általában egy szakmai/tudományos csoport készíti elő, tehát a néprajzkutató, a történész vagy a művészettörténész kitalálja a koncepciót, majd bevonja a munkálatokba a múzeumpedagógust, hogy segítsen neki a közönség számára is érthetővé tenni a tárlatot, nálunk azonban ez épp fordítva történt: a múzeumpedagógus volt az, aki diktált. Tehát a gyerekek nézőpontjából igyekeztünk felépíteni a kiállítást, az ő érdekeik voltak számunkra a legfontosabbak, ez a díj pedig megmutatta, hogy ez jó döntés volt” – fogalmazott dr. Tóth Imre, aki elmondta: reméli, hogy ez az elismerés a Soproni Múzeum többi izgalmas, különleges kiállítása iránt is felkelti a nézők figyelmét.

A tárlatról szólva kiemelte: kurátorként fontosnak tartotta, hogy a gyermekek számára könnyen megismerhetővé és megérthetővé tegye a múltat és a régi korok tárgyait.

Macskako01_Soproni_Muzeum_2017.

„Ezen a tárlaton párbeszéd zajlik a régi és a jelenkori tárgyak között. Úgy vélem ugyanis, hogy egy gyermek sokkal könnyebben megérti, mi is az a régi tárgy, amelyet lát és mire való, ha nemcsak egy egyszerű feliratot lát vagy egy rövid ismertetőt hall, hanem megtekintheti mellette a jelenkori párját, melyet ő is ismer és használ.

Emellett szerettük volna játékosan megtanítani a gyerekeknek azt is, hogy a múzeum olyan tér, amelyet tiszteletben kell tartani – a tárgyak és a látogatók védelmében. Ahol ki vannak állítva tárgyak, azokhoz viszont nem szabad hozzáérni. De ezt is izgalmasan kívántuk megvalósítani, ezért ezen a kiállításon a vitrinben lévő tárgyakat különleges módon lehet felfedezni: be lehet bújni a falba épített vitrinek mögé. És itt kezdődik az igazi móka: ez a tér úgy lett kialakítva, hogy csak a gyerekek tudják birtokba venni. Mondhatni: övék a világ.”

A Soproni Múzeum programjairól, kiállításairól ITT találtok részletes információt!

Kultúra.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu