Újabb magyarok New Yorkban

241

Újabb programcsokorral folytatódik a nagysikerű Modernity X Hungary (MxH) fesztivál New Yorkban:

ifj. Kurtág György álmodja újra Moholy-Nagy Optical Sound című zenei alkotását a Guggenheim Múzeum Rotundájában, majd augusztusban Hatás/Összhatás: Lukas Ligeti és a Bauhaus-örökség címmel Lukas Ligeti koncertjének világpremierjére kerül sor.

Moholy-Nagy: Optical Sound

ifj. Kurtág György zenei kísérleti előadása.

A New York-i Guggenheim Múzeum Rotundájában álmodja újra a magyar avantgárd legkiválóbb zenei alkotásait ifj. Kurtág György 2016. július 21-én. A zeneszerző olyan archív hanganyagok manipulálásával és újrakomponálásával alkot egy egészen különleges elektronikus zenei látképet, melyek nagyrészt a hidegháború Európájában születtek. A Magyar Rádió Elektroakusztikus Stúdiójában rögzített számtalan különleges alkotás zömmel az ’60-as, ’70-es évek termése, melyeket ezúttal Moholy-Nagy László úttörőnek számító vizuális munkáival állítja párbeszédbe a magyar származású, Bordeaux-ban élő zeneszerző. Minden kétséget kizáróan az egyik legizgalmasabb kulturális kísérleti programja az idei nyárnak az a válogatás, mely a New York-i közönség számára még kevésbé ismert, de a műfaj legkiemelkedőbb zeneszerzőinek munkáit öleli fel. A szerzők között ott van Ligeti György és Eötvös Péter is.

Moholy-Nagy László opto-akusztikus ABC-jére adott válaszként a műsorban szereplő darabok a fény- és térmodulátor fúzióját hangsúlyozzák. A műsor előtt a program kurátorainak – R. Luke DuBois és Zach Layton – az alkotást kontextusba helyező előadását hallgathatja meg a közönség a múzeum színháztermében. A beszélgetést egy multimédia performansz és elektronikus koncert követ. A programot a ’70-es évek magyar elektronikus zenei hagyományait bemutató nagyszabású előadás zárja majd.

A program, mely a Balassi Intézet – New York-i Magyar Kulturális Központjának a Guggenheim Múzeummal közös vállalása, a jelenleg futó Moholy-Nagy: Future Present című kiállítás hivatalos kísérőprogramjaként, a zene nyelvén mutatja majd be Moholy-Nagy örökségét és a magyar avantgárdot.

Közreműködő művészek: Marina Rosenfeld (keverőpult); Greg Fox (dobok); Thomas Dexter (zenei és video mix); David Linton (multimédia); valamint ifj. Kurtág György (többcsatornás zenei prezentáció a ’70-es évek Magyar elektronikus zenéjéből.)

Hatás/Összhatás: Lukas Ligeti és a Bauhaus-örökség

LukasLigetihome-PhotobyChrisWoltmann
Lukas Ligeti @ home
Photo by Chris Woltmann

Ligeti György fia, Lukas Ligeti munkáival és a modernizmus magyar úttörőjének emléket állító új műve világpremierjével zárul 2016. augusztus 14-én a Modernity X Hungary Fesztivál. A Hatás/Összhatás: Lukas Ligeti és a Bauhaus-örökség (Influences/Confluences: Bauhaus as seen by composer Lukas Ligeti) című koncertet a brooklyni National Sawdust kulturális központban rendezik meg.

Lukas Ligeti estje intenzív művészi párbeszédet ígér a kortárs komolyzene és a Bauhaus, ezzel együtt pedig Moholy-Nagy László öröksége között. A helyszín a szabad zenei értelmezések, művészeti felfedezések és kísérletezések otthona, ahol gyakorló zenészek és zeneszerzők kurátori munkájából születnek a zenei programok. Lukas Ligeti első, önállóan összeállított programja hangzik el 2016. augusztus 14-én a Contemporaneous együttessel és a marimba virtuóz Ji Hye Junggal közösen.

A Modernity X Hungary fesztivál nem utolsó sorban a Külgazdasági és Külügyminisztérium által kiemelten támogatott Moholy-Nagy László életmű-kiállítás miatt zajlik éppen 2016. májustól augusztusig. A hatalmas retrospektív, melynek megvalósításában három nagy múzeum (a New York-i befogadó Guggenheim, a chicagói Art Institute és a Los Angeles County Museum of Art) működött közre, továbbra is nagy érdeklődést kelt a városban, emberek ezrei látogatják hétről-hétre. A tárlat, mely a Múzeum központi terében, a Rotunda körkörös folyosóin nyert elhelyezést, 300 alkotáson keresztül mutatja be a 20. század nemzetközi művészetére rendkívüli hatást gyakorló magyar képzőművész, fotóművész, formatervező, tanár, gondolkodó életművét.

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu