Lovasközpont a Hortobágyon

246

Világszínvonalú lovasközpontot építenek Hortobágy-Mátán, a tervezés előkészítése már megkezdődött

– jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter július 9-én az 50. Hortobágyi Lovasnapok ünnepélyes megnyitóján, amelynek programjában többek között díjugratás, hortobágyi csikósok versenye, hagyományőrzők bemutatója, fogathajtó verseny és lovastusa szerepel.

Fazekas Sándor jelezte: a minisztérium a Hortobágyi Nemzeti Parkkal (HNP) és a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.-vel közösen dolgozik a jelenlegi lovasközpont fejlesztésén annak érdekében, hogy a beruházással Hortobágy-Máta világhírű lovasközponttá tudjon válni.

A mátai lovaspályán, ahol több mint száz ló, lovas és fogat sorakozott fel, a miniszter egyebek mellett arról beszélt, hogy a Hortobágyon a magyar érték ölt testet, a nomád pusztai tartás jelképe, amelyet szerte a világon jobban ismernek, mint Magyarországon.

Download_1

Fazekas Sándor méltatta az 1100 éves magyar lovashagyományokat őrző félszázados Hortobágyi Lovasnapokat, amely nélkül a magyar lovasélet szegényebb, hiányosabb lenne. Fontosnak nevezte, hogy megbecsüljük azt az örökséget, ami már a világörökség része is, amely ízig-vérig magyar és egy szóban kifejezhető: Hortobágy.

Papp László, Debrecen polgármestere köszöntőjében emlékeztetett rá: a puszta a város egykori birtokaként megélhetést biztosított a debreceni cíviseknek. Debrecen ma is elkötelezett Hortobágy turisztikai vonzerejének növelése iránt – fűzte hozzá.

Hortobágynak megkerülhetetlen szerepe van az értékőrzésben, mind az állattartás hagyományai, mind a népszokások, mind a pusztai gasztronómia területén – tette hozzá a polgármester.

Download

Medgyesi Gergely, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője rámutatott: több ünnep is van az idén a Hortobágyon. Azon túl, hogy 50 éves a lovasnapok programsorozata, 100 éves a híres debreceni ötösfogat hintója és 200 éve kezdődött meg a nóniusz ló tenyésztése.

Az 50. Hortobágyi Lovasnapok július 10-e estig tartó programjában többek között díjugratás, hortobágyi csikósok versenye, hagyományőrzők bemutatója, fogathajtó verseny és lovastusa szerepelnek.

Forrás: MTI

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu