Bóna Kovács Károly-emlékkiállítás

493

A 120 éve született festő- és szobrászművész emlékének szentelt kiállítás nyílt a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban október 12-én.

A művésznek meghatározó szerepe volt Salgótarján városiasodásában, nevét galéria és utca őrzi. Bóna Kovács Károly életútját soha nem kezelték értékként a szakirodalomban, pedig olyan nemzedék tagja volt, amely megalapozta a modern magyar művészetet.

Bóna Kovács Károly gyermekei tavaly ajándékozták Salgótarján önkormányzatának a művész csaknem 300 darabos, grafikákból, festményekből, szobrokból, valamint az alkotómunkához kapcsolódó dokumentációból álló hagyatékát. Ebből és a múzeum saját tárgyaiból állították össze a kiállítást – mondta Dániel Zoltán alpolgármester a megnyitó ünnepségen.

DSCN5268
H. Szilasi Ágota művészettörténész megnyitója, fotó: Dornyay Béla Múzeum

H. Szilasi Ágota művészettörténész felidézte, hogy Salgótarján 1922-ben nyert városi rangot, ám sem infrastruktúrájában, sem a lakosság összetételében nem mutatott városi képet. A polgárosodásért, a szellemi élet kibontakozásáért, a városias közösségtudat kialakulásáért sokat tettek képzőművészei, Bóna Kovács Károly neve az alighogy városi arculatot öltött település címkéje lehetne – fogalmazott.

Mint elmondta, a város az elmúlt húsz évben sokat tett híres szülöttje emlékének ápolásáért: kismonográfia jelent meg életútjáról, galériát és utcát neveztek el róla, bronzba öntették a 25-ös gyalogezred emlékére készült domborművét, restaurálták Báthory-szobrát, az ország első köztéri Báthory István-szobrát, freskóit a baglyasi templomban és a Kálvária stációit, valamint konferenciákat rendeztek emlékére.

Bóna Kovács Károly, miután katonaként megjárta az orosz frontot, a Képzőművészeti Főiskolán és Párizsban is tanult. Salgótarjánba visszatérve aktívan részt vett a város kulturális életében, művészeti írásai jelentek meg lapokban, a bánya támogatásával megalapította az országosan is jelentős Munkás Művészeti Főiskolát, műtermében dolgozott idős Szabó István szobrászművész is, a falvakat járva néprajzkutatással és műemlékvédelemmel is foglalkozott – idézte fel a művészettörténész.

DSCN5277
Kovács Balázs, Bóna Kovács Károly fia, fotó: Dornyay Béla Múzeum

H. Szilasi Ágota megjegyezte: Bóna Kovács Károly életútját soha nem kezelték értékként a szakirodalomban, pedig olyan nemzedék tagja volt, amely megalapozta a modern magyar művészetet. Alkotásai most múzeumba kerültek, ezzel közkinccsé és kutathatóvá váltak, így talán nagyobb figyelmet fordít majd az alkotóra a magyar művészetkutatás – tette hozzá.

Az örökösök nevében Bóna Kovács Károly fia, Kovács Balázs mondott köszönetet a rendezvényen édesapjuk hagyatékának gondozásáért, és elmondta, nem fejeződött be a folyamat, szeretnék átadni a városnak a teljes gyűjteményt, amelynek mérete a jelenlegi kiállítási anyag kétszerese.

A tárlat november 30-ig látogatható a Dornyay Béla Múzeumban.

Forrás: MTI

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu