Befűz a Néprajzi Múzeum

505

A Múzeumok Éjszakáján idén is parádés programokkal, tárlatvezetésekkel, exkluzív raktárlátogatással, a restaurálás kulisszatitkaival, zenével és tánccal várja látogatóit a Néprajzi Múzeum.

Ég és föld különleges szereplői, felfedezők, csillagképek, távoli tájak népei és időtlen történetek elevenednek meg ezen a különleges éjszakán a Kossuth-téri műemlékpalotában. A Néprajzi Múzeum egyedülálló gyűjteményi anyaga, kiállításai és a műemlék palota díszes terei különleges utazás díszletei lesznek a Múzeumok Éjszakáján. Az állandó és az időszaki kiállítások mellett a különleges alkalom tiszteletére további programokkal kedveskedik az intézmény.

Táncbemutatók, játék és tárgykészítés és összművészeti előadások várják az érdeklődőket. Fél nyolctól fél tizenegy óráig minden órában tárlatvezetés lesz az egyes időszaki kiállításokban. Feltárulnak a máskor nem látogatható gyűjtemények kincsei: az egyedülálló kerámia gyűjteménybe, majd az Európa gyűjteménybe lehet betekinteni. A Múzeumok Éjszakáján a restaurálás kulisszatitkait is megismerhetik a látogatók. A Néprajzi Múzeum épületének rejtett zugait is felfedezhetik az érdeklődők a három időpontban megrendezett épületsétákon, a Most befűzünk! program keretében pedig egy különleges rekordkísérletnek is részesei lehetnek. Izgalmas koncertet ad az egyedi hangvételéről ismert Csángálló zenekar, de megnyílik a Díszterem erkélye is egy különleges éjjeli csillagvizsgálathoz.

A szervezők szeretettel várnak mindenkit, hogy együtt vizsgálják a csillagos eget és a balettcipők talpát, járják be a nagyvilágot Kongótól Szibériáig, az Alföldtől Mexikóig és találkozzanak éjfélkor, hogy a bál vége előtt összegyűjthessék Hamupipőke elhagyott cipőit.

08-40
A magyar nép hagyományos kultúrája című kiállítás

Program:

17.00 Nyomkereső játékok a korán érkezőknek: akadálypálya az állandó és időszaki kiállításokban szellemi és némi ügyességi játékokkal.

17.30 Vízszintes közösségi műélvezet: az aula Lotz freskó rendhagyó művészettörténeti bemutatása gitárzenével. Vezet: Lovas Judit, közreműködik Singh-Bahadur Áron.

18.00 Éjszakai kellékek SOS: cipődíszek, éjszakai mécsesek, legyezőkészítés

Most befűzünk! REKORDKÍSÉRLET I. – gigacipőfűző készítése az előcsarnokban

Hennafestés – égi és földi testtérképek

19.00 Nyitótánc: ÉSZAK – NÉPTÁNC BEMUTATÓ

19.00–21.00: Restaurálás bemutató: textil-, bőr-, kerámia-restaurálás bemutató Forgó Erika és Perger Katalin restaurátorok közreműködésével

20.00: Csángálló-koncert: erdélyi, csángó és balkáni fúvószenék a zenekartól megszokott energiaszinten

20.30 Volt egyszer egy cipő – lesz egyszer egy kiállítás: a novemberben nyíló lábbeli kiállítás előzetes bemutatója Fülöp Hajnalka kurátorral (a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött).

21.00 NYUGAT – SWING a Keep Swinging Egyesület táncosaival

22.00 DÉL – LATIN-AMERIKAI TÁNCOK a Valcer Táncstúdió táncosaival

22.30 Divatbemutató az aulában

23.00 Csillagot követni: Zombori Ottó csillagász előadása és csillagvizsgálat a díszteremben

24.00 KELET – összművészeti búcsúperformansz

Tárlatvezetések:

19.30 Angyalok és koponyák – Ünnepi papírdíszek Mexikóból /Főzy Vilmával

20.30 Két kontinens egy lélekben – Torday Emil kongói gyűjtése /Földessy Edinával

21.30 A szabadság kódjai – Jelek és jelképek a függetlenség jegyében /Szabó Magdolnával és Kedves Gyulával

22.30 Betlehem „nagy dolgok a jászolnál történnek” / Koltay Erikával

Raktárlátogatások (a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött):

19.00 A kerámia gyűjteményben – Vida Gabriella vezetésével

21.00 Az Európa-gyűjteményben – Kerezsi Ágnessel

18.00, 20.00, 22.00 Épületséta

Restaurálásbemutató 19.00–21.00 óráig.

Romok, részletek, remekművek: textil-, bőr-, kerámia-restaurálás bemutató Forgó Erika és Perger Katalin restaurátorok közreműködésével. A részvétel helyszíni regisztrációhoz kötött.

Fotók: neprajz.hu

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu