Hajnalodik – 1956–2016

239

Hajnalodik – 1956–2016 címmel nyílik kiállítás a Balassi Intézetben június 25-én 18 órakor, a Múzeumok Éjszakáján.

A tárlatot Schmidt Mária, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévének kormánybiztosa nyitja meg, köszöntőt mond Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója. Az 1956-os forradalom és szabadságharc drámai eseményei szinte minden családban sorsfordítóak voltak, máig kihatnak. Vannak, akik 60 év után is képesek a forradalmi napok legapróbb részleteit is felidézni, és vannak, akikben inkább már csak hangulatok, érzések, homályosodó emlékképek élnek. Vannak családok, akik még mindig alig mernek beszélni a régmúlt eseményeiről, és vannak, akik kötelességüknek érzik, hogy a családi legendárium fontos része legyen mindaz, ami 1956-ban történt.

A Balassi Intézet most nyíló kiállításának központi gondolata az emlékezés és ennek szinte minden aspektusa. A tények és az érzelmek, a személyes sorsok, életutak emléktöredékei alkotják a tárlat gerincét. A különleges, egyedi tervezésű, a Balassi Intézet hatalmas galériájának léptékét követő installációk segítségével bemutatott fotók, hanganyagok, korabeli napló-, levél-, irodalmi töredékek biztosítják az egyedülálló élményt a tárlat látogatóinak. Az érzelmek kutatása a közelmúlt történeti vizsgálódásaiban is egyre jelentősebb szerepet kapott, ehhez a trendhez igyekszik a kiállítás a maga eszközeivel kapcsolódni, bemutatni a részben ismert tényszerű elemek mellett az eseményekben megjelenő, jórészt pozitív érzelmeket.

2

A tárlat nem von ítéletet, nem sugall semmi mást, csak segít emlékezni, újra átélni vagy megsejteni valamit a forradalmi napok történéseiből, az emberek lelkesedéséből, a félelmeket leküzdő bátorságból, a reményből, a hit és a kétely örök harcából, a közös célért születő egységből. A Hajnalodik – 1956-2016 című tárlatot Czakó Zsolt tipográfus, grafikus tervezte. A kiállítás kurátorai: Bodnár Zita, Simándi Irén, Tulipán Éva. A kiállítást az 1956-os Emlékbizottság támogatja és „A magyar szabadság éve” elnevezésű programsorozat keretében valósul meg.

1

A Hajnalodik – 1956-2016 című tárlat megnyitója a Múzeumok Éjszakáján, június 25-én 18 órakor lesz. A megnyitót követően Balázs János Liszt- és Junior Prima-díjas zongoraművész a kiállítás tematikájához kapcsolódó és a forradalom hangulatát megidéző, egyedülálló koncertet ad. Az est során Chopin, Liszt, Bartók, Kodály és Dubrovay forradalmi témájú darabjai csendülnek fel. A művész a művek előtt rövid ismertetőt tart a darabok keletkezéséről és a szerzők életútjáról, amely a zenével együtt komplex élményt jelent majd a hallgatónak.

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu