Kritika – Transformers 3: Dark of The Bay

328

A kritikai és néző reakciókat látva ezúttal másképp csináljuk, megfogadunk pár tanácsot, a TF3 lesz a legjobb a trilógiából." - valami ilyesmit mondogatnak egy éve Bay-ék.

efordítva: „Pofa be, tojok mindenre mert én vagy Michael madafaka Bay”. És ez az igazság.

A kép nem a filmből van, hanem javasolt alapozás, mielőtt beültök rá. Persze csak ha van aki vezesse a kocsit, buszt, villamost helyettetek. Akkor lássunk most egy tényleges képet a filmből, mert a robotok coolak.

A Transformers 3 emberi főszereplői

Hm, mintha valami nem stimmelne. Na mindegy, akkor kezdjük velük. Azt kell mondanom, hogy Rosie Huntington-Whiteley egy baromi jó nő. Fél mondattal lerendezték, hogy Megan Fox hova tűnt, aztán láthattuk ahogy Shia meghódította ezt a szőkét. Mint színésznő? Nem igazán volt rosszabb, mint amit a róka villantott eddig a sorozatban. Szinte végig nyitott száj, lassított felvétel, égrenézés, ahogy kell. A legfontosabbat ezzel le is tudtuk. Shia? Olyan mint eddig, csetlő-botló srác akit kihagynak az akciókból, amíg a baj meg nem találja. „Ez a srác mindig ott van, ahol a legnagyobb gubanc történik”, vagy hogy mondja John Turturro. És tényleg.

Nem sajnálom a bevezetőt, erről a filmről nehéz komolyan írni. Tökéletesen bemutatja, hogy mi a baj a „kapcsold ki az agyad és élvezd a látványt” érveléssel. Ez nem így működik, és basszus, ezt még Bay is tudja. A csávó az évek alatt elfelejtette hogy kell blockbusters rendezni. Csak az ő filmográfiájában körülnézve találunk sokkal de sokkal jobb popcorn anyagokat, elég csak a Bad Boys, Szikla és Armageddon neveket megnézni. Ezekhez képest szar a Transformers 3, nem a köldöknézős művészethez – „akkor nézzél Sátántangót” érv –, és ez a baj.

De még ha igaz is lenne az ultimate érv: akkor mi a f###nak van másfél órás bevezető a tényleges zúzásig. Mert a 160 körüli játékidőből 90 ezzel megy el. Azzal, hogy öntik az információkat olyan jelenetekben, amikből mintha ki lenne vágva a közepe. Rengetegszer volt ilyen érzésem, és lehet így is történt, „nyisz-nyisz mert a játékídő így is sok”. Olyan volt az egész, mintha 666 alkalommal újraírták volna, ebből párszor gyerekek, természetesen ötlet nélkül a „szétzúzzuk Chicago” alaptól elindulva.

a két fővezér a Transformers 3-ban

A pozitívumok mellett viszont nem tudok elmenni. Az egyetlen ahol Bay látszólag megfogadta a tanácsokat, azok az akciójelenetek. Persze itt sem „ránk” hallgatott, egyszerűen csak a jelenlegi 3D technika élvezhetetlen lett volna a Transformers 1 szerű vágás és rendezéssel, így több lassítást és távolabbi robotot kapunk, jobban kivehető a püfölés. Rohadt jó. Chicago lerombolása alatt olyan brutálisan szép akciójelenetek vannak, hogy öröm nézni. Shut up and eat your awesome.

Moziból kifelé pár 12-13 éves (a 16os karikás filmnél) is ezen ujjongott, „amikor Optimus ezt és azt úúúÚÚÚ” és teljesen igazuk van. Azok jók voltak, csak épp előtte volt brutálisan szar a film, ahogy a főbb történet is az ismét.

Transformers: Dark of the Moon étékelés

Igazából nem tudom pontozni. A Transformers 3 rossz, bár a kettőt üti, de Bay összeségében ennél már sokkal jobbakat csinált. Az biztos, hogy az utolsó 40-50 percben bemutatott techdemó eszméletlenül tetszetős lett.

filmbuzi, Human

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu