Filmklub 7. – Éretlenek

251

Bizonyos életkorban az emberek már nosztalgikusán emlékeznek ifjúságukra. Az iskolában diákként eltöltött évek – hála irányítható memóriánknak – általában a jó hecceket, az első flörtöket, a tanárpukkasztó megnyilvánulások krónikáját juttatják az eszünkbe.

Ott és akkor bármi megtörténhetett. Természetesen nem ez a teljes igazság, de olyan jó elhitetni magunkkal, hogy ilyen egyszerű volt minden.

Szinte szóról szóra erre a gondolatmenetre épül Claude Zidi új filmje is. Vígjátékában egy elit magángimnázium tanulói gyürkőznek neki, ki tudja hányadszor az érettséginek.

Fergeteges iramban követik egymást a „poénok”, mígnem egyszerre megunja a néző a majdnem egyforma szituációkliséket. Pedig micsoda arzenállal hadakozik a rendező! Van itt szex és modern technikán alapuló diákcsíny, pofozó oktatógép és tanév közben megesett osztálytársnő. Csak éppen a kidolgozott jellem- és helyzetkomikumot keressük hiába. Öncélú ez a spontánnak álcázott, valójában izzadságos humor-kavalkád. A rendező – érdeklődésünk ébrentartására – még bűnügyi betétet is kreál a történethez. Minden jó, ha a vége jó: a tízéves érettségi találkozón már mint komoly úriemberekkel és úrinőkkel találkozhatunk az egykori maturandusokkal.

Habkönnyű nyári vígjátéknak szokták az ilyen filmet nevezni. A kissé állott és romlott hab azonban mindig megfekszi a gyomrunkat.

Éretlenek (Les Sous-doués)

színes, magyarul beszélő, francia vígjáték, 92 perc, 1980 (12)

rendező: Claude Zidi
forgatókönyvíró: Michel Fabre, Claude Zidi, Didier Kaminka
zeneszerző: Bob Brault
operatőr: Paul Bonis
producer: Pierre Gauchet
látványtervező: Jacques Voizot
vágó: Nicole Saunier

szereplő(k): 
Daniel Auteuil (Bébel)
Hubert Deschamps (Léon Jumaucourt)
Maria Pacôme (Lucie Jumaucourt)
Tonie Marshall (Catherine Jumaucourt)
Raymond Bussičres (Gaston)
Philippe Taccini (Julien)
Henri Attal (Mohammed)

Gáti Péter

Filmvilág folyóirat 1982/04 49. old.

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu